Kallid sõbrad ja erakonnakaaslased!

Ma tahan tänada Teid kõiki eilse Keskerakonna volikogu otsuse eest, mille tulemusena valiti mind Keskerakonna ametlikuks presidendikandidaadiks. Volikogul oli valik kahe tugeva kandidaadi vahel ning tunnen tõelist uhkust, et Teie valikuks osutusin sel korral mina. Kuid Teie otsus on ka omamoodi kohustus.

Nagu juba volikogus mainisin, ei tohi meie pingutused siinkohal lõppeda, vaid tõeline töö alles algab. Seni üle Eesti toimunud kohtumisüritused olid ennekõike Mailis Repsi kampaania osad, kuid nüüd peab alguse saama erakonna presidendikandidaadi kampaania. Me peame koonduma ühtselt valitud kandidaadi seljataha ning alustatud teed jätkama. Keskerakonnal on võimalus teha tulevane Eesti president, kuid selleks peame koos tegutsema.

Kavatsen juba lähipäevil jätkata Eestimaa erinevate paikade külastamist, Eesti inimestega kohtumist ja enda kandidatuuri tutvustamist ning ma loodan, et mind aitab sellel teel nii erakonna büroo kui ka uus peasekretär. On loomulik, et erakonna ametlik kandidaat saab nende toele loota ning ma ei kahtle nende abis. Nagu ma ei kahtle ka selles, et minu kandidatuuri toetavad erakonnakaaslased Riigikogu fraktsioonist.

Keskerakondlased teavad, et Eesti president on midagi enamat, kui vaid ülemvälisminister. Riigipea peab suutma kõnetada kõiki siinseid kogukondi ja rahvuseid ja ma kavatsen selle eest seista. Me teame, et Eesti ei vaja riigipead, kes lepitakse kokku erakondade tagatubades ning kellega rahvas samastuda ei suuda. Seetõttu oleme alati toetanud rahvale presidendi otsevalimise õiguse andmist. Eesti inimesi tuleb usaldada!

Ma ei tea, miks paljud Eesti poliitikud kardavad rahva arvamust küsida, kuid mina seda ei pelga. Luban presidendiks saades algatada põhiseaduse muutmise, et anda Eesti rahvale presidendi otsevalimise õigus. Sel juhul saaks juba viie aasta pärast inimesed ise presidenti valida.

Eestil on mitmeid probleeme, kus siseriiklikult kompetentne president saab kaasa rääkida ja uuele tõusule aidata. Olgu selleks siis sissetulekute ebavõrdsus, kriisis põllumajandus või pagulaskriis - neid muresid tuleb adresseerida. Kahjuks on Eestis väga palju kõrvale tõrjutud inimesi, kellega lihtsalt ei tegeleta. Eestis on ka üha süvenev ääremaastumine ja väljaränne. See on koht, kus president peab sekkuma ja olema muudatuse eestvedaja.

Keskerakonna tugevuseks on aastakümneid olnud erinevate kogukondade kõnetamine ja me peame seda veelgi jõulisemalt tegema. Suve lõpus valitav president peab andma endast kõik, et lõpetada pidev vaenu ja sõjahüsteeria külvamine. Meie huvides on ühtehoidev riik ning head ja konstruktiivsed suhted kõigi naabrite, sealhulgas Venemaaga.

Luban, et toon lauale kõik need Eesti jaoks nii olulised teemad. Presidendil on õigus ja lausa kohustus antud teemadel oma selge arvamus välja öelda, mitte toimuvat vaikides pealt vaadata.

Head erakonnakaaslased!

Eilne Keskerakonna volikogu otsus on alles presidendikampaania ja suurema poliitilise protsessi algus. Keskerakonnal tuleb taas võtta initsiatiiv Eesti poliitika kujundamisel ning tänaste dogmade murdmisel. Kõik arvamusuuringud näitavad selgelt, et inimesed loodavad just meie peale. Meil tuleb vastata inimeste ootustele ning jõuliselt üheskoos Eesti riigi ja rahva eest edasi võidelda.

Ma tänan Teid veelkord selle suure usalduse eest ja luban, et töötan meie eesmärkide täitumise nimel vankumatult edasi!

Aitäh Teile!

Mailis Reps