Uut riiklikku õppekava töötab välja Tartu Ülikooli õppekavade arenduskeskus, kes võitis 2000. aastal tollase haridusministri Tõnis Lukase korraldatud konkursi. Arenduskeskus on saanud seni riigilt ligi kümme miljonit krooni, kirjutab Postimees.

Oma nägemust koolihariduse põhimõtetest koostab aga ka kirjastuse Avita alla kuuluv AS Bit, tehes seda oma kulu ja kirjadega ning isiklikul algatusel.

Juba aastaid kestab kahe töögrupi vahel tuline tüli, mida eelmine haridusminister Toivo Maimets nimetas „pada-sõimab-katelt-situatsiooniks”. Kuigi nii Maimets kui ka riigikogu kultuurikomisjon soovitavad töörühmadel oma jõupingutused, teadmised ja kogemused ühendada, välistavad viimased koostöö.

Ülikooli töörühm soovib pakkuda kõigile võimetekohast haridust. Nad soovivad muuta õppekava praegusest liberaalsemaks, pakkudes koolile suuremat valikuvabadust, et saaks õpilasest, klassist või koolist lähtuvalt õpetada aineid sobival ajal või süvendatult.

AS Biti töögrupp soovib aga muuta õppekava konservatiivsemaks ja reguleeritumaks, milles oleks täpselt öeldud, mis hetkel mida õpitakse. Lähtutakse põhimõttest, et kõigil on õigus ühesugusele haridusele.

Haridusminister peab lähiajal kahe suuna vahel valiku tegema, sest valitsus kinnitab uue õppekava hiljemalt 2005/2006. õppeaasta lõpuks. Samas ütleb koalitsioonileping ka seda, et uus õppekava peab koolide ja õpilaste valikuvabadust suurendama, mis läheb vastuollu AS Biti poolt pakutud suunaga.

Postimehele on ka vihjatud, et minister Repsi otsust võib oluliselt mõjutada asjaolu, et AS Biti töörühma liige Urve Läänemets on Repsi isiklik nõunik ministeeriumis.

Eesti Lastevanemate Liidu peasekretär Kaur Hanson kurdab, et Biti õppekava lähtub kirjastus Avita ärihuvidest. „Kui ärihuvide arvestamine käib laste individuaalsuse arvelt, on see sigadus,” nentis Hanson.

Ka endine minister Maimets möönis, et Avital on ärihuvid mängus. „Kui nende käes on õppekava juhtimine, siis on nende käes ka õpikute trükkimine, mis iseenesest on väga hea äri.”

Koolijuhtide Ühenduse liidri Martin Kaasiku sõnul on nemad praeguses seisus täiesti nõutud. „Kui peaks praegu valima, ei valiks kumbagi,” nentis Kaasik. Samas kinnitas ta, et kindlasti ei poolda nad Biti põhimõtet koolile kõik rangelt ette kirjutada.