Erakonna Raplamaa piirkonna esimees Mailis Reps, kes andis oma allkirja Ühtse Venemaa ja Keskerakonna koostöölepingule, on täna meelel, et praeguses poliitilises olukorras on leppega probleeme, kuid lepingu tulevikku puudutavad küsimused ei ole ainult Kadri Simsonile kui võimalikule uuele erakonna esimehele vastamiseks määratud. "Kadri on välja käinud, et kui ta peaks saama esimeheks, siis ta toob selle teema juhatusse, juhatus kindlasti arutab seda."

Uurides Repsilt, kui tähtis on Keskerakonna arengus lepingu lõpetamine Ühtse Venemaaga, tuletas ta meelde, mis põhjustel leping 11. detsembril 2004 üldse sõlmiti. "See oli aeg, kus tegelikult otsiti nii kõrgpoliitilisel – valitsuse tasandil - kui ka erakonna tasandil kontakte Venemaaga. See oli ootamatu väga paljudele poliitilistele erakondadele, aga suurpoliitikas täiesti arusaadav samm. Sarnase sammu astusid ka teised Euroopa poliitikud." Täna on küsimus, mis selle lepinguga edasi teha.

"Selge on see, et Ukraina kontekstis ja tänaste Venemaa sanktsioonide tingimustes on Ühtse Venemaa tegevus Kremli tasandil taunimist väärt ja meil on probleeme sellega," nentis Reps.

Teisalt on Repsi sõnul tegemist "sahtlis" oleva lepinguga, mille sõnastus on siiski kultuuriline ja majanduslik koostöö, üksteise suveräänsuse austamine. "Kõlab ka nende inimeste arvamus, kes ütlevad, et erakond, millel on selline leping sahtlis, küll täiesti elutuna lebamas, võib olla kasulik hetkel, kui jälle Venemaal on normaalne poliitika ja on võimalik alustada uuesti (koostöö - A.P.) üles soojendamist."

Justiitsministri Urmas Reinsalu (IRL) sõnul on Krimmi okupeerimine ja leping Ühtse Venemaaga põhiküsimused, millele peab Keskerakond vastama ning ta soovis võimalikule uuele Keskerakonna esimehele Kadri Simsonile jõudu, et lepe Ühtse Venemaaga prügikasti visata.

"Eks erakonna uus juhtkond peab seda arutama," nentis Reps. Tema sõnul pole saladuseks, et koostööleping Ühtse Venemaaga on muutunud nii-öelda pronkssõduriks venekeelsele elanikkonnale. "Et on justkui mingisugune salajane leping, justkui tehakse salaja Kremliga koostööd ja see müstifikatsioon on toimunud nii Eesti kui Vene valijaskonnas," lisas Reps. Oluline on inimestele näidata, mis lepinguga on tegu ja mismoodi see tegelikult töötab. "Muidu võib juhtuda, et teatud venekeelne elanikkond saab aru, et järjekordselt on nendelt midagi ära võetud, kuigi tegelikult seda "miskit" ei ole reaalselt olnud."

Mida Keskerakonna ja Venemaa võimupartei Ühtne Venemaa sõlmitud koostööleping täpselt sisaldab? Lepingu tekst on Keskerakonna kodulehelt täiesti avalikult kättesaadav, alljärgnevalt toome selle ka ära. Loe siit: Keskerakonna ja Ühtse Venemaa koostööprotokoll

Koostööleppe allkirjastajateks Keskerakonna poolt olid Mailis Reps ja Ain Seppik, kellest praeguseks on saanud reformierakondlane. Ühtse Venemaa poolt kirjutasid alla Valeri Bogomolov ja Valeri Gussev.