„Esitasime peaminister Taavi Rõivasele möödunud nädalal kutse, kus sõnasime, et haldusreformi teemal suurema selguse saamise nimel oleksime väga huvitatud tema visiidist meie fraktsiooni. Samuti oli kutses öeldud, et kui me jõuame kohtumise käigus mingisugusele ühisele pinnale ning valitsus aktsepteerib Keskfraktsiooni tähtsamad muudatusettepanekud, saame me haldusreformikava toetada. Peaministri büroo vastus meile oli napp – peaminister meid ei külasta ning pakuti hoopis Arto Aasa külastust, kes aga alles hiljuti meie fraktsiooni väisas. On tõeliselt häiriv poliitiline kultuur, kus peaminister isegi ei vaevu opositsiooniga suhtlema ning kompromisse otsima. Selline suhtumine ei jäta meile aga muud võimalust, kui takistada valitsusel sisutu haldusreformiga kiirkorras edasi tuhisemist,“ rääkis fraktsiooni aseesimees Mailis Reps.

Reps jätkas: „Koalitsioonileppe sõlmimisel räägiti, et haldusreformi läbiviimise eest hakkab vastutama peaminister. Lisaks on ta alles hiljuti antud teemal pidanud ka poliitilise avalduse. Seda kummastavam on, et ta ei soostu meiega antud teemal isegi mitte diskuteerima.

„Meie hinnangul on valitsuse pakutav haldusreform täiesti tühi dokument. Me küll näeme vajadust reformi läbiviimiseks, aga mitte sellisel kujul, mis muudaks maaelu säilimise veelgi raskemaks. Reformile tuleb anda sisu nii, et omavalitsustel oleks ennekõike tagatud piisav rahastus. See tähendab meie hinnangul kohalikele omavalitsustele laekuva tulumaksu osa, tasandusfondi ja teederaha taastamist õiglases mahus. Omavalitsuste piisav rahastus tagab nende võimekuse vajalike teenuste osutamiseks, mis omakorda tagab maaelu kestvuse. Menetletav seadus selliseid samme ette ei näe. Tühja seadust meie aga toetada ei saa ja seetõttu toob haldusreform Riigikogus kaasa ööistungid,“ lõpetas Mailis Reps.