Reps ütles, et Reformierakonna ja IRL saadikud näitasid täna riigikogus noortele oma tõelist palet, hääletades maha seaduse, mis taastanuks õppelaenude hüvitamise.

Repsi sõnul oleks õppelaenude hüvitamise taastamine olnud suur samm liikumaks tasuta kõrghariduse tagamiseni.

“Veel hommikul lootsin, et IRLi saadikute südametunnistus ei luba neil opositsioonist ja üliõpilastest teerulliga üle sõita – paistab aga, et olin liiga heal arvamusel,” märkis Reps.

“IRLi suureks valimislubaduseks on tasuta kõrgharidus, nüüd näitasid nad selgelt kogu Eesti rahvale, kuidas oma sõnu söövad ja lubadusi tagasi võtavad,” ütles endine haridusminister.

Reformierakonnas ei saa kindel olla

“Reformierakonna “Võid kindel olla” ei kajastunud samuti kuidagi tänasel hääletusel – õppelaenude võtjad, kelle õigusi julmalt rikuti, ei saa mingit moodi kindlad olla. Veel enam, nüüd ei saa kindel olla ka selles, et valitsus oma vigu tunnistab ja tahab neid parandada,” rõhutas Reps.

“Õiguspärase ootuse rikkumine andis ka veel moraalse ja eetilise kohustuse tehtu heastada, kuid ilmselgelt on valitsusparteidel sügavalt ükskõik nii moraalist, eetikast kui ka üliõpilastest," lisas Reps. "Eesti rahvas on näinud Reformierakonna ja IRLi tegelikku palet, kus laia suuga jagatakse lubadusi, aga nende täitmise eest vastutust ei võeta.”

Keskerakond on üliõpilaste poolel

Repsi sõnul on Keskerakond üliõpilaste poolel ning nõuab endiselt õppelaenude hüvitamise taastamist ning liikumist tasuta kõrghariduse suunas.

"Õnneks on märtsikuistel valimistel üliõpilastel ja noortel võimalik näidata, mida nad valitsusparteide mõnitavast suhtumisest arvavad – nad ei taha mingil juhul end esindama katteta lubadusi jagavaid saadikuid,” lõpetas Reps.

2009. aasta teise lisaeelarvega toetasid Reformierakonna, IRLi ja Roheliste saadikud kärbet, millega võeti juba ülikoolis õppivatelt ja õppelaenu võtnud üliõpilastelt ära võimalus saada õppelaenu hüvitist juhul, kui peale õpingute lõpetamist asutakse tööle õpetajana või mõnes muus riigiametis.