Koolilõuna jätkuv puudulik rahastus näitab Repsi hinnangul lihtsalt ministri suutmatust.

"Kui me kümme aastat tagasi 8 krooni ja 50 sendi suuruse koolilõuna toetuse koolidesse tõime, siis see tõepoolest kattis kulud ja omavalitsused ei pidanud omaltpoolt midagi juurde maksma. Tegemist polnud mingi kõnekeelse väljendiga vaid reaalselt tasuta koolilõunaga. Edasine seisak on aga tulenenud otseselt järgnevate ministrite tahtmatusest probleemiga tegeleda," sõnas endine haridusminister Mailis Reps.

Reps lisas, et kui sotsiaaldemokraadid avaldasid soovi laiendada koolitoidu toetus ka gümnaasiumiosale, siis Keskerakond tervitas seda, kuid ka hoiatas, et sellisel juhul vajab toetus kindlasti suurendamist.

"Ei ole mõeldav, et jätkuks eelnev praktika, kus põhikool sai suuremad portsjonid algklasside arvelt. Gümnaasiumiosale sellest enam ei jagu. Hoiatust muidugi kuulda ei võetud," rääkis Reps.

Koolikokad on Repsi sõnul seni teinud imet ja valmistanud minimaalse võimaliku summa eest väärt toitu. "Tõelist mustkunsti nad aga teha ei suuda. Ossinovski peab ministrina mõistma, et koolilõuna toetus peab suurenema. Keskerakond soovib toetuse kahekordistumist," lõpetas Reps.