“Mis saab riigieelarves ette nähtud tasuta koolitoidust?” küsis Reps. “Valitsuse aktsiiside tõstmiste tulemuseks saadud hinnatõus on tekitanud olukorra, kus koolitoidule ette nähtud rahast korraliku lõuna valmistamiseks enam ei piisa.”

Repsi sõnul on Keskerakond esitanud riigieelarve muudatusettepanekus ka ettepaneku tõsta riigipoolset koolitoidu toetust ühe euroni ehk ca 15 ja pool krooni päevas.

“Aktsiis on kehtestatud elektrile ja tõstetud mootorikütuse oma — loomulikult toob see endaga kaasa ka muud hinnatõusud, eriti aga toidukaupade osas. Hinnatõusu mootoriks on selgelt valitsus, mitte tootjad ega töötlejad,” selgitas Reps.

“Hüppeline hinnatõus näitab, et rahastuse suurendamine koolitoidule on hädavajalik,” märkis Reps, “kui Keskerakonna ettepanek valitsusparteide poolt maha hääletatakse, siis võtavad nad sõna otseses mõttes laste taldrikutelt toitu vähemaks.”

Ka statistikaameti andmetel on hinnatõusudele suurt mõju avaldanud elektri, soojusenergia ja kütte 9,4 protsendiline kallinemine.