"Esitasime rahandusminister Jürgen Ligile kirjaliku küsimuse, kus soovime, et ministeerium avaldaks, miks vähendati teatud omavalitsuste gümnaasiumiõpetajate palgafondi ning kuidas saab nii palku tõsta," sõnas Reps.

Repsi sõnul pole minister pole selgitanud, et mitu õpilast peab olema klassis, et õpetajatele oleks garanteeritud täiskoormus ja sellele vastav palk. "Praegu näib, et tänane gümnaasiumiõpetaja, kes seisab 21 õpilasega klassi ees, töötab ministeeriumi arvestustes vaid kolmveerand koormusega."

"Eelmisest aastast alates ei luba Aaviksoo põhikooli ja gümnaasiumi õpetajaid ühtsest eelarvest rahastada. Gümnaasiumis on aga väga palju erinevaid aineõpetajaid, kelle jaoks riik ei eralda piisavalt raha," ütles Reps.

Jaanuari lõpus avalikustas valitsus määruse eelnõu, millega kehtestatakse omavalitsustele eraldatav hariduskulude toetus, sh õpetajate palgaraha. Määruse eelnõu on tekitanud üksjagu arusaamatust ning pahameelt, sest näeb ette kümnete omavalitsuste gümnaasiumiõpetajate tööjõukulu vähenemist.

IRL: osakoormusega ei pea saama täispalka
Riigikogu kultuurikomisjoni liikme Andrus Saare (IRL) pole õiged Mailis Repsi väited, nagu jätaks Aaviksoo 4000 õpetajat palgata. "Õpetajate palga arvutamisel tuleb lähtuda õpetajate ametikohtade hulgast. Paraku ei tee Reps vahet õpetajatel ja õpetajate ametikohtadel. Tema arvutusloogikast lähtudes peaks ka osakoormusega töötades saama täispalka," rääkis Saare.

"Eesti munitsipaalkoolides töötab 12 892 õpetajat, kellest 7403 töötab täiskohaga ning teised osakoormusega. Õpetaja ametikohti on 10578, mille tarbeks eraldab riik 165,9 miljonit eurot palgaraha. Ühe täiskohaga töötava õpetaja jaoks tähendab see keskmiselt 975 euro suurust kuupalka," selgitas Saare, kelle sõnul kasvas omavalitsustele eraldatav õpetajate palgafond tänavu 8,5 miljoni euro võrra.

Saare sõnul levitab Mailis Reps valesid, et juhtida tähelepanu kõrvale teravatest probleemidest Tallinna hariduselus. "Ei ole juhuslik, et Reps tuli oma valeväidetega välja just samal ajal, kui Tallinna linnavolikogus umbusaldati hariduse eest vastutavat abilinnapead Mihhail Kõlvartit," rääkis Saare.

"Tähelepanuväärne on asjaolu, et kui suurem osa valdasid paneb riigi eraldatud palgarahale veel täiendavalt omalt poolt juurde, siis Tallinnas on olukord juba aastaid vastupidine: linn jätab sellegi toetuse välja maksmata. Tallinnale eraldati juba eelmisel aastal õpetaja kohta 1043 eurot kuus, kuid ometi oli õpetaja keskmine palk 1010 eurot kuus. Tallinnas täiskohaga töötaval õpetajal jäi eelmisel aastal igas kuus saamata 33 eurot," ütles Saare.