Uniste kõrvaltänavate kaudu Võru kesklinna poole liikudes annavad homme toimuvast paraadist aimu liiklust keelavad märgid ning aiakesed, mis on paigutatud tänavate ristumiskohtadesse.

Mida kesklinna poole, seda piinlikumalt on pügatud muru ning hoolitsetumad on pargid. Linnatänavatele langevad lambipostidele kinnitatud riigilipud.

Kesklinna lähistel istuvad mõned noorte kambad kiirtoidu söögikohtades – oleks nagu iga teine päev Võru linnas, kui kõrvu ei hakkaks kostma vali muusika, mis tuleb äsja paigaldatud hiigelkõlaritest. Vabaduse tänavale muusikakooli ette on kerkinud tribüünid pealtvaatajatele ning viimaselt vaatelavalt kostub kopsimist. Veel viimased tööd, nõupidamised ning kõik paistabki täna õhtul kell 20:15 algavaks peaprooviks valmis olevat.

Kohalolev kaitseliitlane märgib, et sellist paraadi Võrus olnud ei ole, ja meenutab Lennart Meri presidendiaegu, kui kesklinnas olevast tornist laskusid paraadi ajal eriväelased, kellest ühel õnnestus laskumisel püksid jalast kaotada. „Iga paraad on erinev,“ sõnas pikaaegne kaitseliitlane Aivar Kroonmäe.

Ühe söögikoha töötaja märgib, et rahvast on Võru linnas rohkem kui tavapärasel suvepäeval. Seda on näha ka kesklinnas ning Tamula järve ääres.

Kui homme on oodata suurt rahvahulka kesklinna paraadi jälgima, siis täna õhtul toimub rahvapidu hoopis Tamula järve ääres, kuhu on püstitatud lava. Siiski on tänavatele kogunemas ka lihtsalt proovi vaatama nii suur hulk rahvast, et paraadi võiks juba vabalt täna ära pidada.

Võidupüha sündmused said alguse juba täna kell 17.00 Carolin Illenzeeri Fondi heategevusliku kontsertiga "Laulud sõdurile 2016" Võru Spordihallis. Kell 19.30 algas rahvapidu Tamula rannas. Rahvapeo raames süütavad noorkotkad kell 22.00 tikkude või välgumihkli abita muinastule.

Kaitseliidu sõnul saab Võru linnas näha sõdureid, relvi, sõjatehnikat, nautida sõjaväeorkestrite muusikat ning muuhulgas võtta osa ka meeleolukast kultuuriprogrammist ja nautida sõdurisuppi.

Paraadi rivis on 700 inimest. Vabaduse tänaval rivistuvad üles üksused Võrumaa, Tartu, Sakala, Põlva, ja Valgamaa malevatest. Lisaks on kompanii suuruste üksustega väljas Naiskodukaitse, Noored Kotkad ja Kodutütred ning liputoimkonnad Küberkaitseüksusest ning Kaitseliidu koolist. Politsei- ja Piirivalveametist tuleb paraadile rühm. Taktsammu hoiavad Kaitseliidu orkestrid ja kaitseväe orkester.

USA üksustest on paraadil kohal Strykeri rühm (4 soomusmasinat), lisaks üks soomuk miinipildujaga, meditsiinisoomuk ja juhtimissoomuk. Taasiseseisvunud Eestis peetud Võidupüha paraadidel ei ole varem ükski välisüksus oma tehnikaga väljas olnud.

Kaitseliidu sõsarorganisatsioonidest osalevad paraadil Leedu KASP ja Läti Zemessardze rühma suuruste üksustega ning Taanist osaleb paraadil liputoimkond.

23. juuni hommikul kell 9.00 asetatakse pärjad Vabadussõjas langenute mälestussamba jalamile Võru linnakalmistul. Eelmisel päeval Toris süüdatud Mälestustuli ja Tamula rannas süüdatud Muinastuli ühendatakse siin Võidutuleks ning tuletoojatele antakse üle Võidutule medalid. Tuletoojateks on tänavu parimad noorkotkad ja kodutütred.

Kell 10.00 algab Võidupüha oikumeeniline jumalateenistus EELK Võru Katariina kirikus. Paraad algab kell 11.00 Võrus Vabaduse tänaval ning pärast paraadi, alates 12.00st on Tamula rannahoone ees avatud Kaitseliidu ja kaitseväe lahingutehnika näitus ning samast saadetakse Võrumaa valdadesse Võidutuli.