Peegeldus maanteel: küünaldemeri avariipaigas on ainus valgusallikas pimedal novembriõhtul

Parkla on autosid täis juba pool tundi enne algust ning autosid sõidab järjest juurde. Inimesed aga ei istu autodes. Kapuutsidega joped seljas, kogunetakse seltskondadena ning vaikselt juteldes-suitsetades oodatakse aega teele asuda.

BMW, BMW, Mercedes, Opel, BMW – siin on autosid igast mastist, kuid tundub, et BMW-sid on kõige rohkem. Ka üks hukkunud noormeestest oli saanud endale äsja uue auto - BMW.  Saatuslikuks saanud auto roolis olnud noormees tegeles ka kohalikul tasandil rallisõiduga ning näib, et ka tema sõbrad hindavad võimsaid autosid.

"Autoga ta sõita oskas, seda kindlasti," räägib Delfile üks kohalikest noormeestest, kes ka ise hukkunud noormehi tundis. "Aga selles õnnetuses oli süüdi alkohol," on ta konkreetne.

Seltskond neiusid teise auto kõrval on tõeliselt nukrad. "Nad olid tõeliselt toredad inimesed, miks see pidi just nendega juhtuma..."

Mitmesajameetrine kolonn

Kell kaheksa läheb esimene auto vihmasabinas teele, seejärel aeglaselt sõidavad tema järel ka teised. Aeglaselt venib kolonn mööda teed, linnast välja. Tulederivi paistab kaugele. Esimesed autod peatuvad küünalde juures ning inimesed tulevad autodest välja, kogunedes küünalde juurde.

Pilkast pimedust valgustab prožektor politseibussi katusel: muidu oleks selline kogunemine pimedal maanteel ju suisa ohtlik.

"Meil on kõik rahulikult läinud," räägib kolonni saatnud politseinik ja uurib, kas helkur on ikka olemas. Annab igaks juhuks juurde. Võtan meeleldi vastu, sest siin kottpimedas teeserval olemisel on helkurist igal juhul abi.

Möödasõitev kiirabiauto toob pisarad

Küünalde ümber on tihe sõõr, neiud hoiavad rohkem küünalde ligi, noormehed ja ka mõned vanemad inimesed on tagapool. Rahvast on tõesti palju, tundub et mitusada inimest on autodest välja valgunud. Et maanteel ka möödasõitvatele autodele ruumi jääks, seisavad paljud teisel pool teel, pimedas.

Vaikselt süüdatakse üksteise järel kaasavõetud küünlad. Küünalde juurde astetatakse hukkunud noormeeste foto "Puhka rahus!"
Hüvastijätt lahkunutega

Esiti räägitakse omavahel vaikselt. Mõned teevad mobiiltelefoniga küünaldest pilti... Siis aga tuleb Haapsalu poolt täistuledes ja vilkurite vuhinal kiirabiauto. "Kas veel üks õnnetus?!" Möödatuhisev kiirabimasin paneb ehmuma ning maalib ehk kohaletulnutele traagilise sündmuse veel ette. Pisaraid ei hoia kinni...

"Miks, miks?" on üks vanem proua tõelises ahastuses. "Ma ei taha seda, miks see nii läks," nutab nooruke habras heledepäine neiu tema õlal.

Siider ja neli pitsi viina

Esimesed hakkavad aga peagi lahkuma. Küünalde vahele on keegi asetanud aga paar pudelit siidrit. Veelgi enam: küünalde kõrval on neli viinapitsi, käär leiba peal.

Ons see kohalik peielaua komme, justkui viimane toosti tõstmine lahkunutega? Igal juhul näib, et see, kes viinaga täidetud pitsid tõi, tegi seda heas usus ja kõige paremate soovidega... Kedagi omastest ega lähedastest need pudelid ega viinaklaasid ka ei häiri, tundub suisa kohatu küsida, miks selliselt jumalaga jätta. Näib, et kuigi kõik teavad, et ka saatusliku õnnetuse põhjuseks oli alkohol, pole tegu just selle seltskondliku joogiga, millega lahkunutele viimast austust avaldada.

Kogemata müksatakse üks pits kummuli.

"Pole hullu," on vanem keskaeline mees sõbralik. Tõstab pitsi püsti ja kallab uuesti täis.
Neli viinaklaasi, leivakäär peal.
Vaata fotogaleriid!