2016. aasta esimese kuue kuu jooksul on Tarmo Tamm üks enim kõnelenud riigikogulasi, võttes sõna 147 korral. Poole aasta jooksul enim - 236 korral - on sõna võtnud Vabaerakonna fraktsiooni esimees Andres Herkel. Võrdluseks võib tuua Reformierakonna fraktsiooni liikme Kalle Laaneti sõnavõtud, mida oli kokku 34.

2015. aastal tituleeriti Tarmo Tamm aga riigikogu suurimaks sõnavõtjaks. Alates riigikogu XIII koosseisu ametisse nimetamisest 2015. aasta märtsis kuni aasta lõpuni esines Tamm riigikogus kõne või küsimusega 176 korral. Lisaks oli Tamm möödunud aastal üks usinamaid riigikogu istungitel käijaid: kõigil istungitel käis kokku 15 parlamendisaadikut, nende seas ka keskerakondlane Tarmo Tamm.

2016. aasta esimesel poolel kasutas Tarmo Tamm kuluhüvitisi summas 5565,06 eurot, mis on 89,9 protsenti lubatust.

Ta tunneb maaelu hästi, ta on alustanud omal ajal traktoristina, hiljem töötanud Põlvamaal juhtivatel kohtadel.

Tamm on parlamendisaadikuna seisnud alkoholipoliitika muutmise eest ning võtnud sõna põllumeeste kaitseks. Pärast möödunud aastal toimunud põllumeeste Toompeale tulekut, selgitas Tamm pikalt oma seisukohti, kuidas põllumajandus kriisist välja tuua: eelarvest on vaja rohkem raha eraldada.

Seda, et Tamme nime ei ole põllumeestele võõras, kinnitas Maalehele Tartumaa põllumeeste liidu juhatuse esimees Jaan Sõrra: "Tarmo Tamm tunneb maaelu hästi, ta on alustanud omal ajal traktoristina, hiljem töötanud Põlvamaal juhtivatel kohtadel." Lisaks põllumajandusteemadele on Tamm kommenteerinud sõidujagamisteenuse legaliseerimise teemat, mida peab olemuselt ebaausa konkurentsi seadustamiseks.

Määratledes Tarmo Tamme positsiooni Keskerakonna sees, kuulub ta Jüri Ratase, Kadri Simsoni ja Mailis Repsi toetajate hulka. Põlvamaa piirkonna esimehena on sattunud skandaali, kus endine Keskerakonna esimees Edgar Savisaar on Tarmo Tamme süüdistanud selles, et ta arvas Keskerakonna Põlva delegatsiooni hulgast välja riigikogu liikme Heimar Lengi. Tamm ei jäänud aga vastust võlgu ja ütles, et Savisaare väide on absurd ning midagi sellist saab öelda inimene, kes arvab endiselt, et delegaate saab määrata.

Väidetavalt kuulub Tamm ka nende Keskerakonna "vanemate meeskolleegide" hulka, kes Mailis Repsi nime võimaliku presidendikandidaadina välja hõikasid. Ometi ei soovinud Tamm möödunud aastal Keskerakonna kongressi eel - kus olid vastamisi Kadri Simson ja Edgar Savisaar - öelda, kumba ta erakonna juhina toetab.

Riigikogu 16.02.2016

Peaminister ja Keskerakonna esimees Jüri Ratas teeb Keskerakonna juhatusele ettepaneku kinnitada maaeluministri kandidaadiks Riigikogu Keskerakonna fraktsiooni esimees Tarmo Tamm. Tammest kui võimalikust maaeluministri kandidaadist räägiti juba siis, kui Jüri Ratas uut valitsust kokku panema hakkas.

Ratase sõnul on Tamm ennast tõestanud mitmel rindel: töötanud pikalt põllumajanduse valdkonnas, juhtinud kuus aastat Põlva valda ning kaksteist aastat Põlva linna. Samuti on tal kogemust kahes Riigikogu koosseisus. "Olen konsulteerinud paljude erakonnakaaslaste ja maaelu valdkonna inimestega, kes on avaldanud toetust Tarmo Tamme esitamiseks ministri ametikohale," ütles Ratas.

Tamm tänas Jüri Ratast usalduse eest ning kinnitas, et võtab väljakutse vastu. "Eesti maaelu on minu jaoks väga südamelähedane valdkond. Olen oma teadlikust elust üle poole maal elanud ja põllumajanduse valdkonnas töötanud. Eesti maaelu vajab tõsist tööd ja panustamist ning olen valmis sellele täielikult pühenduma. Mul on väga hea meel, et Keskerakonna juhitav koalitsioon on juba astunud esimesed sammud ning eraldab vajalikku lisaraha üleminekutoetuste ja kriisiabi täies mahus välja maksmiseks," lausus Tamm.

Tarmo Tamm on lõpetanud Tihemetsa Sovhoostehnikumi mehhaniseerimise erialal ning Eesti Maaülikooli agraarökonomisti erialal. Tamm töötas 1976-1993 Põlva Agro töökoja juhatajana, 1993-1999 Põlva vallavanemana, 1999-2011 Põlva linnapeana ning kuulub alates 2011. aastast Riigikogusse.

Teisipäeval teatas maaeluminister Martin Repinski, et esitas peaminister Jüri Ratasele lahkumisavalduse, mille viimane ka rahuldas.

Tarmo Tamme asendusliige riigikogus on Tallinna Kesklinna vanem Alar Nääme. Kuna Nääme loobus sellest võimalusest, läheb riigikogusse Võru linnavolikogu liige Toomas Paur.

Edgar Savisaare toetajad aga näeksid maaeluministrina Erki Savisaart. "Kokkulepe oli, et vähemalt üks ministrikoht tuleb meie tiivale," ütles Keskerakonna fraktsiooni liige, Savisaare toetaja Peeter Ernits.