Tartu haridusosakonna alushariduse peaspetsialist Kaspar Kreegimäe kinnitusel on Tartu lasteaedades tehtud tööd kulgenud plaanipäraselt ja lasteaiad õppeaastaks valmis, kuid suvel kerkis probleem ühes lasteaias.

„Midrimaa lasteaias selgus suvel, et on vaja paigaldada uus vahelagi ja see tähendab küll seda, et see töö meil õppeaasta alguseks valmis ei saa. See puudutab kahte rühma: üks rühm jaotati olemasolevate rühmade vahel ära ja teine, koolieelikute rühm, viiakse remondi ajaks, mis on paar-kolm kuud, teise lasteaeda – Tähe tänavale, kus on Karoliine lasteaia lastehoid ja uued ruumid.“

Laias laastus on Tartu lasteaedades remondid siiski kontrolli all. „Koolides on olukord võib-olla natuke keerulisem, mõnes koolis on suuremad tööd plaanis,“ märkis Kreegimäe.

Tartu linnavalitsuse haridusosakonna kesk- ja kutsehariduse peaspetsialist Toomas Liivamägi kinnitas, et remont käib lausa viies-kuues Tartu koolis, kuid enamikes saavad tööd kooliaasta alguseks valmis. „Vähemalt hädakisa ei ole siiamaani, Raekoja platsi, kostnud,“ sõnas ta.

Suurim murelaps Tartu Tamme gümnaasium

Teada on, et õppetööga ei saa 1. septembril alustada Tartu Tamme gümnaasiumi uues koolimajas. „Tamme saab küll valmis, aga nad ei jõua ilmselt ära kolida. Sisustus tuleb esimese kümne päeva või kahe nädala jooksul ja vastavalt selle intensiivsusele rakendub õppetöö, aga see on praegu esimesel hetkel kõik,“ lausus Liivamägi.

Tamme gümnaasiumi ehitustööde venimise tõttu kohtusid eile haridus- ja teadusministeeriumi, Tartu linnavalitsuse, Riigi Kinnisvara ASi ja koolide esindajad ning ühiselt leiti, et kool saab 1. septembril hoolimata ehituse venimisest siiski uut kooliaastat aktusega alustada.

Avaaktus algab 1. septembril rongkäiguga endise gümnaasiumihoone ja tänase Tartu Tamme kooli eest ning üheskoos minnakse Nooruse tänaval asuva uue koolimaja juurde, kus uus riigigümnaasium pidulikult esimest õppeaastast alustab, teatas ministeerium eile.

Kuivõrd koolimaja sisustamine ja möbleerimine septembri alguses veel jätkub, siis korraldatakse õpilastele kooli õppesuundadest tulenevaid valikkursusi ja praktikume väljaspool koolihoonet.

Remonti tehakse ka Tamme vanas majas, kus turvanõuete täitmise tõttu võib see rohkem aega võtta, kuid sealgi jõutakse Toomas Liivamägi andmetel töödega enne 1. septembrit ühele poole. „Ka seal ei ole viimasel ajal ärevat häält olnud,“ märkis ta.

Pealinnas avatakse üks täielikult renoveeritud koolimaja

Tallinna haridusameti üldosakonna peaspetsialisti Leini Jürisaare sõnul ei jää tema teada üheski Tallinna koolis ega lasteaias suuri töid 1. septembril pooleli, nii et õppetööd pole vaja kusagil ümber korraldada.

„Jooksvaid remonte teevad asutused ise, küllap enamik ikka tegi [suvel] midagi. Aga suuri töid koordineerime meie,“ rääkis Jürisaar. Ta nimetas ka ühe suurema kooliremondi Tallinnas: „1. septembril avame Tallinna Mustamäe reaalgümnaasiumi täiesti renoveeritud maja.“

Haridus- ja teadusministeeriumi kommunikatsiooniosakonna juhataja Argo Kerb ütles Delfile, et ministeeriumil on infot üksnes selle kohta, millistes riigigümnaasiumites remonti tehakse ning neist on Tartu Tamme gümnaasium hetkel ainuke, kus septembri alguses tuleb õppetööle loominguliselt läheneda.

Riigi Kinnisvara ASi kommunikatsioonijuhi Madis Idnurm kinnitas samuti, et sügisel alustab tööd neli riigigümnaasiumi, kuid remondi venimise probleemi peale Tamme gümnaasiumi kusagil pole. Tähtaegselt avatakse gümnaasium Jõhvis, Võrus ja Pärnus, kus antakse praegu sisustusele viimast lihvi.

Plaanipäraselt valmib alles sügisel, ilmselt oktoobris, Maarjamaa hariduskolleegium. Hoone valmides saavad senistelt pindadelt suurde koolikompleksi kolida endise Kaagvere erikooli õpilased.