TTÜ kuratoorium kinnitas päevakorda ainult rektori kohusetäitja määramise ning selle punkti arutelu katkestati. Kuratooriumi neli liiget Sandor Liive, Toomas Luman, Anneli Heinsoo ja Robert Kitt esitasid haridus- ja teadusministrile tagasiastumisavalduse.

Äsja lõppenud kuratooriumi koosolek oleks pidanud otsustama Jaak Aaviksoo rektoriametisse määramise või rektori kohusetäitja ametisse määramise.

TTÜ kuratooriumi esimees Sandor Liive ütles Delfile, et tänane koosolek näitas, et kuratoorium on väga polariseerunud ja sellel puudub töövõime. "Arvan, et haridusministril on aus võimalus teha muudatus," sõnas Liive.

"Meil oli kokkulepe enne rektori valimist, et kui me ei suuda rektorit valida, siis oleme tegelikult kuratooriumina läbi kukkunud. See oli meie omavaheline kokkulepe."

Küsimusele, kas oodati sellist lahendust koosolekule, vastas Liive, et ega kunagi ei tea, kuidas koosolek läheb ning tänane päevakorra kinnitamine näitas seda. "Seda üksmeelt ja koostööd ei ole. Nii lihtne see ongi. Kui inimesed ei tea, kuidas hääletavad, mõtlevad ümber, valetavad, käib mingi avalik kampaania," sõnas Liive.

Kuratooriumi ühises pöördumises seisab, et pole küll ühtegi tehnilist põhjust, miks Jaak Aaviksoo ei võiks rektoriks saada, kuid asi on kujunenud liialt jantlikuks. "Paraku sai 3. juunil TTÜ kuratooriumi liikmete enda hulgast alguse jantlik kurbmäng, mis on viinud ülikooli juhtimise ummikseisu," seisab avalduses.

"Ülikooli kõrgeima juhtorganina vastutab kuratoorium ülikooli arengu eest ning peab tagama ülikooli eesmärkide saavutamise. Selleks on tarvis vastastikust usaldust, austust ja koostöövõimet nii kuratooriumi sees kui ka teiste ülikooli juhtorganite ning kogu ülikoolipere vahel. Kuratoorium on oma praeguses koosseisus ja ülesannetes tegutsenud napilt pool aastat ning sattunud olukorda, kus TTÜ seadusest tulenevate eesmärkide täitmine ei ole võimalik." Kuratoorium kinnitab ühiselt, et ei tea, kes kuratooriumi liikmetest ja mis motiividel sisekonfliktid käivitas ning avaldab kahetsust, et pingutused selgus majja tuua pole vilja kandnud.

"Me ei tee seda kergekäeliselt – aga tulenevalt eeltoodust palume end tagasi kutsuda TTÜ kuratooriumi koosseisust ning anda ülikoolile uus võimalus algavaks kooliaastaks vajalike juhtimismuudatustega valmis jõuda."

Loe täismahus tagasiastumisavaldust.