Barkalaja ütles Sakalale, et fiktiivse sissekirjutuse puhul oli tegemist sundseisuga, mille tingis ajanappus.

“See asi oli vaja kahe päeva jooksul korda ajada, kuid mul ei õnnestunud oma üürikorteri omanikku kätte saada. Ta elab Tallinnas ja me suhtleme harva,” põhjendas 127 häälega volikokku pääsenud mees vajadust ennast perekond Männiste Looga tänava eramusse registreerida.

“Ma ei näe selles mitte mingisugust eetilist vastuolu. Moraalne vastuolu on küll,” lausus Barkalaja. Ta lubas Viljandi linnavolikogule teha ettepaneku algatada enda vastu usaldushääletus, et välja selgitada volinike suhtumine sellesse küsimusse.

“Kui volinikud peaksid mind umbusaldama, siis ma lihtsalt lahkun kohalt,” sõnas ta.

Kolledži rektori sõnul on ajakirjandus alustanud klaperjahti uut ja ausat poliitikat lubavatele Res Publica poliitikutele ja otsustanud neid proovile panna.

“Kogu see temaatika on parajalt jabur,” leidis Barkalaja. “Tähtis on see, kas ma tegelikult elan ja töötan selles omavalitsuses või mitte.”

Männiste ütles, et tema ei näe Barkalaja tegelikkusele mittevastavas sissekirjutuses probleemi.

“Meil oli see toiming tarvis ära teha. Ta ei ole mõni Viiratsis elav ja töötav inimene, kes niisama Viljandis kandideerida tahtis. Anzori on ikkagi Viljandi Kultuurikolledzhi rektor,” rääkis Männiste.

Ta lisas, et Barkalaja muudab võimaluse korral elanikeregistri andmed tõele vastavaks.

Küsimusi tekitavad registriandmed on veel mitmel Viljandimaa poliitikul.

Viljandi uue volikogu esimesel koosolekul viitas opositsioonilise Isamaaliidu esindaja Tarmo Loodus teravate küsimustega sellele, et aseesimeheks valitud reformierakondlasel Tõnu Juulil on sissekirjutus Viljandis, kuid tegelikult elab ta Viiratsi vallas.

Juul rääkis Sakalale, et üks kolmandik tema Sammulis asuvatest maadest jääb linna territooriumile. Lisaks rõhutas Juul, et tema töökoht asub Viljandis ning tema huvid on samuti Viljandiga seotud.

“Kõik on seadustega kooskõlas. Sama kehtib Barkalaja kohta. Ma ei näe tema puhul samuti mitte mingisugust konflikti. Küll aga on probleeme Riigikogu liikmetega, kes ennast näiteks Pärnu linna või Tarvastu valda häälte kogumise eesmärgil sisse kirjutasid,” ütles Juul.

Tarvastu valla valimiskomisjoni esimees Hilda Kopra meenutas, et riigikogu liige Indrek Meelak lisas ennast vahetult enne viimast tähtaega valla elanike registrisse ja sai sel moel võimaluse kandideerida Keskerakonna nimekirja esimese numbrina.