"On tänuväärne, et president Eesti kõrghariduse pärast muret tunneb. Ka Tartu Ülikool on viimastel kuudel tõstatanud laiema diskussiooni kõrghariduse tänase süsteemi muutmise vajalikkuse üle, et liikuda edasi suunas, kuhu liiguvad parimad Euroopa ja maailma ülikoolid. Õnneks on meil Eestis piisavalt mõttekaaslasi, kes soovivad kõrgharidusinstitutsioone avatumaks ja ühiskonnaga paremini sidustatumaks muuta," rääkis Karis Delfile.

Rektori arvates on tänase Eesti kõrgharidussüsteemi üldiseks probleemiks see, et ülikoolid ja kõrgkoolid on oma missioonides ning õppevaldkondades liiga sarnased ja liiga palju on kattuvusi, selle asemel, et üksteisest eristuda ja tuua esile oma tugevused. "Seetõttu on gümnaasiumilõpetajal tihti raske oma valikuid teha ning üldise ülikoolimaastiku korrastamise käigus jääb noortele mulje pidevast kõrgkoolidevahelisest kemplemisest."

Karis kinnitas, et Tartu Ülikool on teadlikult valinud selle tee, et tulevikus vastata paremini ühiskonna ootustele, tuues esile just Tartu Ülikooli tugevused rahvusvahelises kontekstis. "Meie valikute kinnituseks oleme täna ainuke ülikool Eestis, mis oma õppe- ja teadustöö tulemustega on jõudnud maailma 5% parimate ülikoolide sekka. See annab kindlustunnet, et ka Eestis on võimalik väga head haridust saada, kuid selle nimel tuleb pingutada nii tulevastel üliõpilastel kui ka ülikoolidel endil."

Samas kuulub välismaal õppimine Karise hinnangul tänapäeva noore haridustee juurde. "Selle üle võib vaielda, kas ülikooliharidust on mõistlik alustada või lõpetada välismaal õppimisega, kuid silmaringi laiendamine saab tänapäeva noorele ainult kasuks tulla. Oluline on siinjuures, et omandatud haridus ja uued teadmised leiaksid rakendust meie oma riigi hüvanguks."

"Tänastele noortele sooviks seetõttu teadlikku ja arukat valikut edasiõppimisel, sest vaatamata keerukatele muutustele meie ümber on siiski ka Eestis võimalik head ja kvaliteetset haridust saada," sõnas rektor lõpetuseks.

President Toomas Hendrik Ilves oli oma kõnes parimatele koolilõpetajatele korraldatud vastuvõtul Kadriorus päris kriitiline. Ta ütles sisuliselt, et mõistab, miks noored lähevad kõrgharidust omandama välismaale.

"Välismaal õppimise kasuks räägib vähemasti niisama palju ja kaalukat. Kellelegi, ammugi siis teile, parimatele, pole saladuseks meie haridussüsteemi muutumise vaevad ja ehk isegi suunakaotus, mille kohta loeme ajalehest appihüüdeid iga päev," kõneles Ilves.