Kõige enam vange nälgib Eesti suurimas, Murru vanglas, kus hommikusöögist keeldus enamik kinnipeetavaid. Tallinna vanglas nimetas ennast näljastreikijaiks 389, keskvanglas 54, Rummu vanglas 318 ja Ämaris 231 vangi, teatas justiitsministeeriumi pressiesindaja BNS-ile.

Murru vangla direktori Viktor Jelisseikini sõnul pole kinnipeetavad korda rikkunud, vangid läksid rivikorras sööklasse, kuid ei võtnud toitu.

Direktori käskkirjaga on vanglas välja kuulutatud eriolukord, keelatud on spordisaali ja raamatukogu külastamine, peatatud on töö- ja õppekohtadele viimine.

Toidust ära öelnud ligemale 2000 vangi ei söönud reedel ka lõunat.

Pressiesindaja sõnul jõudsid vanglate personali tegutsemise tulemusena puutumata jäänud toiduportsjonid vanurite ja teiste abi vajavate inimeste lauale. Täiendada sai menüüd tugikeskus Ema ja Laps, tugikeskus Tootsi Tuba, laste tugikeskus Asula tänaval ja kodutute varjupaik Männikul.

“Kuna pole teada, millal kaalujälgijatest kinnipeetavad suvatsevad taas sööma hakata, tuleb toit ikkagi kõigi jaoks valmis teha,” sõnas pressiesindaja. “Eelnimetatud vanglate juhid paluvad seetõttu puudustkannatavate inimestega tegelevatel asutustel nendega ühendusse astuda, et toiduülejääk vanglates ei läheks raisku.”