Europarlamendi liige Urmas Paet teatas täna, et Eesti on erinevalt Lätist end väärtusküsimustes Ida-Euroopa riikide hulka positsioneerinud.

Välisminister Urmas Reinsalu leiab, et Paet levitab valeinfot. "Lisaks viirusele tuleb seega tegeleda ka valeinfo tõkestamisega," ütles Reinsalu. "Nagu jamasid veel vähe oleks."

Paet viitas 13 Euroopa riigi murelikule avaldusele seoses Ungaris toimuvaga ning süüdistas Eestit selles, et on end asetanud riikide sekka, kes ei näe Orbani tegevuses midagi laiduväärset, sest Eesti avaldusega ei ühinenud. Paet jagas seega riigid kaheks: need, kes avaldusega ühinesid ja need, kes ei ühinenud.

Reinsalu sõnul aga ei kutsutud avaldusega liituma enamikke, laias laastus hilisemas faasis EL-ga liitunud riike. "See minu hinnangul ei olnud kõige õnnestunum samm," sõnas Reinsalu.

Ta lisas, et palus Eesti diplomaatidel tõstatada see küsimus teistes EL riikides, et Euroopa Liidu välisministrid teeksid ühisavalduse õigusriikluse kaitseks kriisiajal.

"Õigusriigi küsimustes pole mõtet riike selliste avaldustega grupeerida," ütles Reinsalu. "Kahju, et seda grupeerimist harrastab meie eurosaadik Eestit valeväidetega rünnates. Kordan üleskutset kriisiajal loobuda poliitintriigidest."

Täna liitusid avaldusega ka Eesti ja Leedu, Läti tegi seda eile. "Loomulikult deklareeris Eesti oma ühinemist selle avaldusega," ütles Reinsalu. "Eestil pole mingit probleemi ühineda õigusriigi kaitse tähtsustamise avaldusega kriisiolukorras."

Täiendatud kell 21.30: Urmas Paet: Reinsalu etteheited on valed

Paet ütles peale Reinsalu etteheiteid, et kuni tänase hilispealelõunani polnud Eesti avalduse tegijate seas.

"Avaldus tuli aga välja juba eile õhtul. Seega on Reinsalu etteheited valed," tõendas Paet.

Paet viitab ka Saksamaa välisministeeriumi säutsule, kus avalduse teinud riigid ritta seatud. Seal puudub nimelt Eesti lipp.

Täiendatud kell 23:23. Reinsalu ei jää võlgu: Paet esitab eksitavaid väiteid

"Kahju, et härra Paet jätkab jonnakalt oma aktsiooni ja esitab eksitavaid väiteid. Selle avaldusega, mida ta nimetab viieteistkümne riigi avalduseks, on ühinenud näiteks lisaks ka Leedu ja Ungari, mida ta suurepäraselt teab. Eesti välisministeerium tviitis seda avaldust juba hommikul.

Küsimus ei olegi ajas, vaid põhimõttes: kas on arukas praeguses kriisis oma riiki alusetult rünnata sisepoliitilise kiusatuse nimel või mitte. Nagu ütlesin, teen homme ettepaneku EL välisministrite nõukogus, et selle avaldusega ühineksid kõik ülejäänud riigid kui EL välisministrite ühisavaldusega. Siis oleks see selge Euroopa ühine sõnum. Härra Paet, ma olen teist ühe telefonikõne kaugusel. Hea meelega selgitan alati Eesti positsioone kõigis küsimustes. Infooperatsioonid on tarbetud. Oleme üks tiim!" teatas Reinsalu vastu südaööd.