"Kohustuslik ajateenistus on Eesti riigikaitse vundament. Igasugused ideed ajateenistusest loobuda on vastutustundetud ning viitavad sellele, et Reformerakonnale pole praegune julgeolekuolukord kohale jõudnud," viitas Reinsalu oravapartei ettepanekule rakendada Eestis Taani mudel.

See mudel näeks ette teatud tingimustel ajateenistuse lühendamist või sellest vabastamist: kui noor on keskkoolis kohustuslikus korras õppinud riigikaitset ja läbinud lisaks vabatahtlikult kahenädalase riigikaitse koolituse, võib ta ajateenistusest vabastada. Juhul, kui ta on läbinud ainult kohustusliku koolikursuse, lüheneb ajateenistuse pikkus.

"See on karuteene Eesti julgeolekupoliitikale," leidis Reinsalu.

IRL-i esimees polnud rahul ka peaministri kaitsenõuniku Kadri Peetersi öelduga, et Eesti pole alalisi NATO väeüksusi enda territooriumile kunagi palunudki. "Selliste avalduste tegemine enne NATO Wales-i tippkohtumist kahjustab rahvusvahelisel tasandil Eesti tõsiseltvõetavust. Siinkohal kordan üle oma varasema seisukoha, et Eesti parim julgeolekugarantii on püsiv NATO kohalolek meie territooriumil," ütles Reinsalu.

Ta tuletas meelde, et IRL on kõigile parlamendierakondadele teinud ettepaneku sõlmida erakondade ülene riigikaitse kokkulepe, tagamaks sellel teemal konsensuse.