"See lähtub reast tingimustest, mille alusel varjupaik antakse. Afgaani tõlk Omar taotles varjupaika juba varem," ütles Reinsalu infotunnis.

Reinsalu lisas, et siseministeeriumi pagulaste osakond vaatas küsimuse läbi ja andis oma vastuse juba varem.

"Tegemist oli vormilises mõttes sellega, et inimene taotles viisat, selleks, et ta saaks Eesti pinnal pagulastaotluse esitada. Nimetatud viisataotlusele oli keelduv vastus," märkis Reinsalu.

Reinsalu sõnul on üldine praktika, et valitsused keeldumise sisu ei kommenteeri.

Reinsalu kinnitas, et analüüs oli põhjalik ja hõlmas mitmete erinevate asutuste panust. Ta märkis, et selliseid taotlusi tuleb käsitleda ja menetleda juhtumipõhiselt ning neid tuleb teha kaalukalt.

"Kui me võtame näiteks praegust olustikku, siis meie kontingenti teenindab Afganistanis 11 tõlki. Tegemist on ühega väga paljudest afgaanidest, kes on kaasabi osutanud Eesti kontingendile," rääkis Reinsalu. "Me kindlasti tunnustame seda, et need inimesed on oma panuse andnud Afganistani riigi huvides."

Riigikogu pressitalituse teatel rõhutas Reinsalu veel kord, Eesti kaitseväelased on Afganistanis selleks, et ehitada üles Afganistanis toimiv riiklus ja muu hulgas viia turvalisuse tase selliseks, mis vastab elementaarsetele nõuetele kõigi Afganistani elanike jaoks.