"Kõige tähtsam on see, et sel aastal on inimeste elujärg hakanud tasapisi paranema ja inimestel on tööd. Eesti tööinimesed ja ettevõtted on sel aastal kõvasti pingutanud ja aastale tagasi vaadates võib öelda, et see pingutus on olnud tulemusrikas. Ajal, kui eurotsoon üldiselt on languses, oli Eesti majandus kolmandas kvartalis 3,5-protsendilises tõusus võrreldes läinud aastaga," ütles kaitseminister Urmas Reinsalu Delfile.

"Oktoobrikuus tegi Eesti eksport rekordi 1,1 miljardi euroga. Meil on võrreldes aasta algusega 20 000 inimest rohkem tööhõives. Viiendat kvartalit järjest on inimeste reaalpalk olnud väikeses tõusus. Kui inimestel on tööd ja suudame kaupu ja teenuseid müüa, siis on võimalik ka sissetulekute kasv."

Reinsalu jätkas, et järgmisel aastal peaks üldine keskmise palga tõus olema 5,5  protsenti  ning reaalpalk tõusma vähemalt 2 protsenti. Need näitajad annavad põhjust mõõdukaks optimismiks ka järgmisel aastal.

"Teiseks oluliseks valdkonnas on olulised muutused meie hariduses. Teame, et parim majanduspoliitika on hariduspoliitika. Haridusminister Jaak Aaviksoo vedamisel on haridusvallas see aasta on olnud väga ulatuslike otsuste tegemise aasta. Järgmise aasta sügisest jõustub tasuta kõrghariduse tagav seadus koos vajaduspõhiste õppetoetustega. Sel aastal esitas valitsus
parlamendile menetlemiseks nii kutseõppe kui põhikooli ja gümnaasiumiseaduse
kaasajastamise seaduse eelnõud. Samuti on järgmise aasta eelarves ette nähtud raha õpetajate palgatõusuks," ütles Reinsalu.

Lapsi peab rohkem sündima

"Kolmandaks tooksin välja rahvaloenduse tulemused. Me saime kinnitust, et meie rahvaarv kahaneb ja ning inimesed koonduvad suurlinnade ümbrusse. Riik peab nendele trendidele reageerima. Vaja on ära teha haldusreform ja sündima peab rohkem lapsi".

Reinsalu sõnas, et rahvaarvu kahanemine ei tohi olla paratamatus. "Selleks peame panustama eluea kasvu toetavasse poliitikasse ning toetama lastega peresid. On hea meel, et isapuhkus järgmise aasta algusest taastub. Perevalimiste idee on minu jaoks rahvaloenduse andmete põhjal saanud täiendava kaalu."

Kaitseministrina seisab Reinsalu selle eest, et Eesti oleks vaba. "Mul on hea meel, esimest korda kasvasid riigikaitse kulud 2 protsendini SKP-st. NATO langetas sel aastal otsuse püsivalt kaitsta meie õhuruumi ning oleme koostanud uue riigikaitse arengukava."

IRL-i esimehena on mul hea meel, et oleme tõsiselt tööd teinud inimestele antud valimislubaduste täitmise nimel. Järgmisel aastal minnakse üle tasuta kõrgharidusele, jõustub vanemapension ja kaob kodualune maamaks.

Negatiivse poole pealt tooksin välja poliitilised skandaalid, mis kohati varjustasid sisulise poliitika. "Tähtis on, et käima lükatud protsessid viiakse lõpule ning erakondade mängureeglid ja valimissüsteem saavad selgemaks," lõpetas IRL-i esimees..