Pärast rahandusminister Jürgen Ligi juttu uue valitsuste katteallikate leidmise kohta võttis sõna viimaseid päevi kaitseministrina ametis olev Urmas Reinsalu.

"Vaatasin ja kuulasin siin Jürgeni juttu. Oma vana hea sõbra juttu. Ma ütlen nõnda, et kui rääkida riigi rahanduspoliitikast või nendest põhivalikutest, mida uus koalitsioon plaanib... ma ei hakka keerulist juttu ajama, et seesama mees minu kõrval kuu aega tagasi palus olemasolevate numbrite pealt ministeeriumidel kokku võtta 50 miljonit eurot, sest raha ei ole ja majanduse väljavaated on tõsised," ütles Reinsalu muigel suuga.

"Nüüd oleme olukorra ees, kus mulle tundub, et Buratino ja kass Basilio on kuldmünte leidnud ja lähevad Lollidemaale neid istutama. Ja see asi ei ole tegelikult naljakas," oli Reinsalu kriitiline.

Reinsalu sõnul on probleem selles, et kevadist majandusprognoosi veel käes pole, aga otsused kulude kohta on juba kiiresti ära tehtud ja nüüd tuleb nendele leida tulude pool.

"Väga ilus jutt. Arendada, parendada, tõhustada, kokku hoida, läbi analüüsida. Aga minule jäid segaseks, et mis need katteallikad on ja selles mõttes on põhjust olla murelik," ütles Reinsalu.

Ligi vastas Reinsalule aga, et kiidab meest selle eest, et ta sai aru tegelikest tuluallikatest ja vaidlustanud neid, sest mehed tunnevad end tegelikult hästi ja nende meetmete üle on arutletud juba aastaid.

Küll aga ütles Ligi Reinsalule vastukaaluks, et 55 miljonit kärpeplaani ei täidetud. "Seda te ei täitnud ja see protestiti, nii et see on olematu kokkuhoid. Sellepärast rahandusministel leidis ise katte 15 miljonile."

Reinsalu võttis aga uuesti sõna ning jäi endale kindlaks. "Kallis Jürgen, oli tsipa naljakas kuulda seda, et sa ühe hingetõmbega ütlesid, et vaat kui paha, IRLi ministrid ei täitnud olemasoleval tasemel kärbet, aga sellel tulemusel jäi raha üle," ironiseeris Reinsalu.

"Tulude ja kulude laekumine ei muuda struktuurseid tasakaale, ütlen veelkord," vastas aga Ligi. "Teiseks loe vähem muinasjuturaamatuid, siin sa nimetasid umbes viit," ütles rahandusminister.

Teine vaidlus tekkis aga Reinsalul ja Ligil alkoholiaktsiisi tõusust rääkides.

"Meil on erakondade vahel vist üksmeel, et roheline raamat sisaldas lauset, et alkohol ei tohi muutuda kättesaadavaks. Äkki oli seal jutt 5 portsenti aeglasemast tõusust, aga põhimõte on see, et teeme ikka alkoholi kallimaks. Praegu on läinud odavamaks, keskmine palk on on kasvanud kiiremini kui alkoholi hind," rääkis Ligi.

Reinsalu teatas aga, et üldiselt kange alkoholi puhul on Reformierakonnal see poliitika tõesti olnud, aga kui jutt läheb lahja alkoholi või õlle peale, siis terviseedendajad on kogu aeg seda rääkinud, et lahja ja kange alkoholi suhtelised aktsiisid võrdsustada. "Aga alati on selle peale vastu vaieldud, et seda pole võimalik teha, siis salaalkoholi turg hakkab kasvama. No ei tule seda salaõlut nii palju," ütles Reinsalu.

"Ei, nüüd sa küll ajad soga," ajas Ligi vastu. "Salaturu argument on viina puhul. Kui alkoholimolekuli maksustama hakata, siis unustame ära molekuli omahinnna. Teeme kogu aeg proportsionaalselt, et viina- ja õlletootjate vahelisse konkurentsi kahtlaselt mitte sekkuda," selgitas rahandusminsiter.

Reinsalu teatas aga seepeale, et molekuli teema on Ligil selge ja see huvitab kindlasti ka ajakirjandust. "Einoh, õlle hind läheks väga kalliks ja me suunaksime inimesi kangema peale, kui me hakkaksime ainult etanooli aktsiisistama, me peame jooki aktsiisistama," arvas Ligi.