Arupärijate sõnul väitis Reinsalu ajalehes, et Isamaaliit soovib likvideerida Eestis venekeelse koolihariduse. Ka peab peaminister aru andma, kas valitsusel on kavas muuta senist integratsioonipoliitikat, teatas Raadio Vaba Euroopa.

Reinsalu kinnitas teisipäeval ajalehes Narvskaja Gazeta Res Publica programmile viidates, et igal ausal Eesti elanikul on täielik vabadus valida, mis keeles ta õppida tahab. Reinsalu kinnitusel annab Res Publica otsustava löögi “isamaalitšikutele” ja teistele silmakirjalikele radikaalidele, kes Reinsalu väitel taotlevad venekeelsete koolide sulgemist.

Reinsalu peab silmas Isamaaliidu eelnõu, millega tahetakse tühistada seaduse säte, mis lubab vene gümnaasiumitel jätka venekeelsena ka pärast 2007. aastat.

Endine haridusminister Tõnis Lukas süüdistas riigikogu põhiseaduskomisjoni esimeest Urmas Reinsalu venekeelse elanikonnnaga manipuleerimises ja vaenu õhutamises.

“Arvestatakse sellega, et venekeelne elanikkond ei tea väga hästi Eesti seadusi. Urmas Reinsalu kirjutab seal, et Isamaaliit on teinud algatuse venekeelne kool täiesti lõpetada ja kinni panna. Isamaaliidu algatus on kõigile teada ja see on, et venekeelne gümnaasium peaks eestikeelsele õppele üle minema. Öelda, et venekeelne haridus Eestis üldse peaks lõpetatama on niisugune ülepaisutus, mis võib tekitada vahkviha, mis on valeinformatsioon ja võib tuua tüli majja, sinna, kuhu seda vaja ei ole,” ütles Tõnis Lukas Raadio Vaba Euroopale.

Eesti võttis juba eelmise valitsuse ajal vastu seadusparanduse, mis võimaldab venekeelsetel gümnaasiumitel taotleda senise korralduse jätkumist.

Reinsalu kinnitusel seda sätet muutma ei hakata. “Hetkel on meie positsioon selline, et kehtivat olukorda ei muudeta ega võeta vastu kohustust eesti keelele täielikult üle minna,” kirjutas ta Narva ajalehes.

Põhikooli- ja gümnaasiumi seadus näeb ette eestikeelsele õppele ülemineku 60 protsendi ulatuses.

Haridusminister Toivo Maimets tõdes, et Eestis on kogu töö eestikeelsele õppele üleminekuks tegemata ja kõik varasemad haridusministrid on tallanud tühja tuult.

“Ma olen vaadanud siin ministeeriumis ringi ega ole näinud, et keegi oleks tõepoolest hakanud ka sisuliselt tegelema sellega, et mis on tänane seis ja kas me üldse oleme võimelised 2007. aastal seda eesmärki saavutama. Lihtsalt keegi ei ole selles suunas peale deklaratsioonide tegutsenud,” ütles Toivo Maimets Raadio Vaba Euroopale.

Eestikeelsele gümnaasiumiharidusele üleminekuvõimaluste väljaselgitamiseks on ministeerium kokku pannud asjatundjate komisjoni. Maimetsa sõnul selgub komisjoni töö tulemustest, kas põhikooli- ja gümnaasiumiseaduse senist regulatsiooni muudetakse või mitte.

Peaminister Juhan Parts ütles Raadio Vaba Euroopale, et avaldab oma seisukohad Riigikogus Isamaaliidu arupärimisele vastates. Juhan Parts kinnitas, et narvalaste hirmutamine “isamaalitšikutega” ei ole Res Publica ametlik poliitika ja et Isamaaliit on Res Publica jaoks jätkuvalt konstruktiivne opositsioonipartner.