Täna õhtul võttis ÜRO peaassamblee vastu resolutsiooni mitte tunnistada USA presidendi Donald Trumpi avaldust tunnustada Jeruusalemma Iisraeli pealinnana. Eesti hääletas koos hulga Euroopa Liidu riikidega resolutsiooni poolt, samas kui kuus EL riiki - Läti, Poola, Rumeenia, Horvaatia, Tšehhi ja Ungari - jäid erapooletuks ega astunud USA vastu.

USA suursaadik ÜRO juures Nikki Haley kordas enne hääletust president Donald Trumpi hoiatust, et USA jälgib hääletust tähelepanelikult ja lõpetab nende riikide toetamise, kes resolutsiooni poolt hääletavad.

Justiitsminister Urmas Reinsalu sõnul tegi Eesti Trumpi vastu hääletades vea. „Minu hinnangul oleks Eesti pidanud sarnaselt kuuele teisele EL liikmesriigile selles hääletuses mitte osalema,” ütles Reinsalu Delfile. „Me ei peaks osalema diplomaatilistes aktsioonides ÜRO-s, kui meie suurim sõjaline liitlane on palunud otsesõnu konkreetset resolutsiooni toetada.”

Reinsalu märkis, et olukord oleks teine, kui Euroopa Liidu riigid oleksid ühtselt hääletanud – siis poleks ka Eestil sobinud seda ühtsust rikkuda, seda enam, et ollaks veel eesistujariik. Kuid olukorras, kus euroliidul ühtset poliitikat polnud, oleks Eesti pidanud tema sõnul eelistama erapooletuks jäämist.

„Me ei peaks kiirustama rahvusvahelises foorumis kohtunikuks olemisega keerulises küsimuses riigi üle, kelle väärtuspoliitikal rajanes 50 aastat Eesti okupeerimise mittetunnustamine,” rõhutas Reinsalu, lisades, et soovitas erapooletuks jäämist täna tungivalt, kuid paraku asjatult ka välisminister Sven Mikserile.

Reinsalu lisas, et tänane juhtum on tõsine analüüsikoht tulevikuks, kui Eesti peaks saama ÜRO Julgeolekunõukogu ajutiseks liikmeks.”Siis võivad julgeolekunõukogus ridamisi üles kerkida kriitilised hääletused, kus peame valima meie erinevate liitlaste positsioonide vahel.”

Resolutsioon, mis kuulutab Trumpi avalduse "tühiseks ja kehtetuks" võeti täna ÜRO peaassamblees vastu 128 poolt- ja üheksa vastuhäälega, 35 riiki jäid erapooletuks ning 21 riiki ei võtnud hääletusest osa.

USA suursaadik ÜROs Nikki Haley märkis, et ükski hääletus ei muuda USA otsust viia oma suursaatkond Jeruusalemma, sest "see on õige tegu," vahendab AP.

Urmas Paet

[HILJEM LISATUD] Euroopa parlamendi liige Urmas Paet saatis täna hommikul Delfile e-kirjaga oma kommentaari Reinsalule täienduseks.

"Nagu võiski eeldada, siis mingit Euroopa Liidu ühisseisukohta ÜRO-s Jeruusalemma-resolutsiooni osas ei tekkinud. Seega oleks Eesti pidanud hääletama nagu näiteks Läti või Kanada, mitte sättima end püüdlikult USA hukkamõistjate leeri.

Selles väga tundlikus küsimuses oleks Eestil olnud targem olla erapooletu hääle andnute seas. Ja see olnuks igati tasakaalukas positsioon ka pikemas vaates."