Head erakonnakaaslased,

Ilusat sõbrapäeva kõigile.

Tänan kõiki läinud nädalal Suurkogul osalenud erakonnakaaslasi. Suurkogul panime paika selge kursi, kuidas läheme Euroopa Parlamendi ja Riigikogu valimistele. Meie juhtmõte on eestimeelne ja aus poliitika, mis keskendub inimeste elukvaliteedi parandamisele.

Järgmisel esmaspäeval koguneb erakonna eestseisus, et arutada ettevalmistusi Euroopa valimisteks ja poliitilist olukorda.

Sel nädalal on käivitunud meie koalitsioonipartneri Reformierakonna sees arutelu nende võimaliku juhivahetuse ja uue peaministrikandidaadi üle.
Kaks aastat tagasi vahetus IRL-i juht ja ma asusin Mardi asemel ametisse. Nüüd toimub sarnane arutelu Reformierakonna sees. Iga erakond valib omale juhi ise ja mõistlik on neid asju kaaluda piisav aeg enne valimisi. Samas on oluline erinevus selles, et võimalik peaministri ametist lahkumine toob kaasa ka valitsuse tagasiastumise. Meie seisukohalt vaadates on kindlasti asjakohane, et võimalikud muutused ei jääks venima. Vastasel juhul pärsiks määramatus praeguse valitsuse töövõimet. Valitsuse otsustusvõime säilitamine ka valimiste eelsel ajal on oluline väärtus.

Siim Kallas on võimaliku valitsusjuhina avaldanud arvamust, et peaministri vahetus tooks kaasa koalitsioonileppe avamise. Seda ideed peaksime avatult käsitlema ja nägema selles tõsist võimalust meie jaoks oluliste teemade mõtestamiseks valitsuse poliitikas.

Praegune valitsusliit on suutnud teha palju raskeid otsuseid. Nende otsuste aluseks on olnud selge euroopaliku poliitilise loogika järgi määratletav parempoolne maailmavaade. Kuid selle valitsuse selgrooks on eestimeelne ja aus poliitka. Oleme valitsuses ühiselt tegutsenud, lähtudes arusaamast, et kõigepelt põhimõtted, seejärel praktilised poliitilised lahendused. Sellest lähtudes on Reformierakonna ja IRL-i liit minu hinnangul kindlasti kõige mõistlikum koalitsioon.

Allkirjastasin täna IRL-i ettepaneku seada Valdis Dombrovskis Euroopa Komisjoni presidendi kandidaadiks. See on meiepoolne toetusavaldus meie aatekaaslaste sihikindlale tööle Läti majanduskriisist välja juhtimisel ja Euroopale eeskuju näitamisel.

Ilusat vabariigi aastapäeva eelset nädalat soovides,

Urmas Reinsalu