Reinsalu tunnustas selles kontekstis regionaalminister Siim Kiislerit omavalitsusreformi algatamisel ja leidis, et oluline on liikuda edasi haridusuuendustega, teatas IRL.

„2013. aasta riigieelarve toetab IRLi haridusuuenduste kava. Just hariduse võrdne kättesaadavus ja kvaliteet on meie majanduse ja elukvaliteedi jaoks tulevikus kõige tähtsam,“ ütles IRLi esimees.

„Järgmisel aastal tõuseb õpetaja keskmine palk vähemalt 860 euroni ning õpetaja miinimumpalk kasvab 608 eurolt 715ni. Selleks suurendab riik järgmisel aastal omavalitsustele antavat õpetajate palgatoetust umbes 15 miljoni euro võrra. Lisaks on riigieelarves ette nähtud maakonnakeskuste gümnaasiumide tugevdamiseks 23,7 mln eurot,“ rääkis Reinsalu.

„Eelarve võimaldab sügisest kõigil ülikooli siseastujatel õppida kõrgkoolis eestikeelsetel õppekavadel täiskoormusega tasuta. IRLi jaoks on oluline, et ka vajaduspõhised õppetoetused hakkavad kehtima juba järgmisest aastast. Eelarvesse planeeritud 3,6 miljonit eurot võimaldab, et Eestis esmakordselt rakenduv vajaduspõhiste õppetoetuste süsteem rakendub paralleelselt tasuta kõrgharidusega. Lisaks suurenevad teadus- ja arendustegevuse kulud 6 miljoni võrra,“ ütles Reinsalu.

Positiivsena tõi Reinsalu veel välja, et maksukoormus langeb 2013. aastal 0,6 protsendi võrra 32,6 protsendile. Töötuskindlustusmakse määrad vähenevad kindlustatule kaks protsenti ja tööandjale üks protsent. Kaob ka kodualane maamaks üle Eesti.

Reinsalu lisas, et hariduse kõrval on eelarves olulisel kohal peretoetuste kasv. Tõusevad universaalsed lastetoetused kõigile alates kolmandaks lapsest ning sisse viiakse vajaduspõhised lapsetoetused majanduslikult kehvemal järjel olevatele peredele.

„Oluline on, et IRLi ettepanekul ei lähe lisanduvad lastetoetused toimetulekutoetuste arvestuse sisse. See tähendab, et täna toimetulekutoetust saavate perede sissetulekud paranevad oluliselt, sest lisaks toimetulekutoetustele hakatakse saama ka täiendavat lastetoetust,“ ütles Reinsalu.

Samuti jõustub tulevast aastast vanemapension, mis näeb ette lisapensionit iga üleskasvatatud lapse eest.