Kaur Kenderi advokaat üritas tänasel eelistungil taandada kohtuasja süüdistajat Lea Pähkelit, kuna teda oli nähtud vestlemas Rein Veidemanniga ja väidetavalt mõjutamas teda Kenderi vastu tunnistama.

"See on täitsa absurdne. Mitte mingit mõjutamist ei olnud. Ma võin kellega tahes kohtuda: presidendi endaga, kohtunikuga, süüdistajaga – kellega tahes. Meie vestlus hargnes teemal, mis üldse on kirjandus, kus on kirjanduse piirid, ja see oli kogu meie vestluse sisuks," ütles Veidemann Delfile.

"Mingit tunnistajaks kutsumist ei olnud. Mida ta küsis, oli, et kas saaks eksperthinnangut sellele tekstile. Ütlesin kohe vestluse alguses, et mina kohtusse tunnistajaks ei tule. Seal istus keegi Kenderi sõbranna, kes nuhkis ja kuulas seljatagant meie vestlust, see oli avalikus kohas. Mul ei ole mingeid saladusi ja kogu see tsirkus on nördimapanev," leidis Veidemann. Ta lisas, et ametlikult pole temalt ka eksperthinnangut küsitud ja kuna tal pole enda sõnul enam Tallinna ülikooliga töösuhet, ei ole tal ka ametikohustust seda hinnangut anda.

Kenderi süüpinki viinud teksti Untitled-12 Veidemann kirjandusteoseks ei pea. "Ma ei nimeta seda teoseks. See on tekst ja küllap prokuratuur ja kohus lähtub tekstist, mina räägin kirjandusest ja kirjandusteos see ei ole," sõnas kirjandusteadlane.

Kaur Kenderi advokaat Paul Keres taotles prokurör Lea Pähkeli taandamist põhjendusega, et prokurör on erapoolik. Väidetavalt on keskerakondlane Oudekki Loone näinud Lea Pähkelit TLÜ kohvikus vestlemas kirjandusteadlase Rein Veidemanniga, keda kallutas Kenderi vastu tunnistama.

Prokurör seevastu kinnitas, et taotlus ei ole põhjendatud. "Ma ei vaidle vastu, et kohtusin Veidemanniga, aga selle eesmärk oli kirjandusest rääkimine üldisemalt. Meil oli sellest juttu jah, et kui osutub vajalikuks, siis kas ta tuleb kohtusse tunnistama. Ta ei olnud nõus ja nii see jäi, sest meil ei olnud teda tunnistajana konkreetselt vaja ka," ütles Pähkel.