Justiitsminister Rein Lang on veendunud, et vange on Eestis üle mõistuse palju ja trellide taha saatmise asemel tuleks pätid ühiskonnale kasulikku tööd tegema panna, kirjutab Virumaa Teataja.

Esiteks on meil kaelas eelmisest ühiskonnast tulnud taak, nendib Lang. “Eestis tuleb palju tegemist vene kriminogeense kultuuriga. Teiseks ei ole viieteist aasta jooksul suudetud pöörata riigi peatähelepanu kuritegude ennetamisele.”

Praegu kulub vangi toidule, soojale toale ja valvamisele umbes 5500 krooni kuus. Niipea, kui sinna lisada kapitalikulu, mida saame küll arvestada ainult Tartu vangla pealt, kasvab summa 16 000 kroonini. Kui tõstame vanglaametnike suhteliselt nigelaid palku, kasvab summa veelgi.

“Siit tekib minul kohe küsimus, et kas on mõistlik hoida inimesi sellist raha kulutades kinni või on mõistlik rakendada mingisuguseid muid represseerimisvahendeid,” küsib Lang. Tema sõnul oleks alternatiiv ühiskondlikult kasulik töö. “Seda kasutatakse täna ikka väga vähe. Metsaalused on sodi täis, las koristavad.”

Lang taunib, et Eestis kehtivat arusaama, et pätt peab minema vangi. Samas aga võib sealt näiteks peale seitsmeaastast istumist naasta tegelane, kelle jaoks tagasi vangi minek on ainuke võimalus. Suur probleem on ministri sõnul see, et meil on endiselt laagertüüpi vanglad, mida tema nimetab kuritegevuse akadeemiateks.

Langi sõnul pole vaja inimest kinni hoida, parem jälgime tema liikumist. “Inimesel on võru jala küljes ja kriminaalhooldaja näeb, kas ta kaldub kõrvale lubatud trajektoorist või mitte.”