Minister Lang nimetas täna KUKU raadiole antud intervjuus Sirbi ümber toimuvat väga segaseks värgiks, mis on kultuurigrupeeringute või koolkondade omavaheline vaidlus ning millele poliitilise maigu lisandumine on arusaamatu ja kahetsusväärne.

„Õli on tulle valanud ka koondamine toimetuses, ega see ilus välja ei paista, selline valikuline koondamine. Sellele, et uuel peatoimetaja kohusetäitjal on õigus tulla oma inimestega on väga raske vastu vaielda, kuid kuidas seda tehakse, on hetkel natuke problemaatiline,“ rääkis Lang.

Langi sõnul tunneb SA Kultuurileht juhatuse esimees Toomas Väljataga Sirbi peatoimetaja kohusetäitjat Kaur Kenderit väga hästi. „Ju nad on milleski kokku leppinud, mis peale esitab Väljataga väga põhjendatud küsimuse kultuuriministrile, kas Sirbil ka mingit lootust lisarahale on,“ lisas ta.

„Eelarvet tehes leppisime kokku, et eestikeelseid kirjanduslikke tekste kirjutavatele autortitele SA Kultuurileht väljaannetes hakatakse maksma järgmine aasta 40 protsenti rohkem honorari. Alguses käis see Akadeemia , Loomingu ja Vikerkaare kohta. Kaalusime seda, kas lisada sinna nimekirja ka Sirp,“ rääkis Lang. „Seda siis arutatigi, kas Sirbil oleks võimalik honorarifondi 40 protsenti tõsta, sellega jäi ministeerium ka päri,“ lisas ta.

„Tundub, et sellest arutelust tehakse järeldus, et kusagil ministri kabinetis lepiti kokku, õigemini survestati Väljatagat võtma tööle Kenderit. Ja kõige selle taga on taustajõudeks Rain Rosimannus ja Kristen Michal,“ rääkis Lang.

„Minul ei ole Rosimannuse ja Michaliga Sirbi peatoimetaja isikust mitte ühelgi korral juttu olnud. Ei ole minule keegi mingisugust survet avaldanud ja ei ole mina ka avaldanud mingit survet SA Kultuurileht nõukogule ja tema juhatajale, keda tema peab ajutiseks peatoimetajaks võtma. See kuulub vandenõuteooria valdkonda ja vandenõuteooriatel on teatavasti kombeks levida,“ jätkas ta.