Lang rääkis "Aktuaalses kaameras", et valitsuskabinet otsustas, et ERMi mmaja ehitatakse Tartusse Raadile ning niipea kui võimalik.

Lang lisas, et sellega seostuvad mitmed "agad". Põhimõtteliselt on Kultuurkapitali rahast võimalik see suur projekt 10-12 aastaga kinni maksta. ERMi projekt on valmis, ettevalmistused tehtud - startida võiks kohe. Kultuurkapitali rahast 25 protsenti läheks ERMi vajaduseks. Ehitusperiood kestab aga maksimaalselt viis aastat ning selle sildfinanatseerimiseks peab raha leidma rahandusministeerium.

ERMi ehitab Riigi Kinnisvara AS, kui aga selle rahast ei piisa, siis tuleb sildfinantseerimiseks võtma pangalaenu. Lang rääkis, et RKAS-il on ka endal palju vara ja kinnistuid, mida müüa - näiteks ERMi praegune maja Veski tänaval ning endine raudteeklubi hoone.

Lang lõkkas ümber väited, nagu oleks ERMi uus hoone projekteeritud liiga suurejoonelisena. "See on müüt, et maja on klaasist ja maa sees. See on betoonist ja asub maa peal. Jumal seda teab, millest need väärarusaamad tulevad," sõnas Lang.

Ta ütles, et loodetavasti teeb Kultuurkapital oma positiivse otsuse ERMi rahastamise osas kiiresti ning siis saab startimine olema peatne.

Ka peaminister Andrus Ansip ütles, et eesti rahval on kohus Eesti Rahva Muuseumile hoone ehitada ja mida varem me selle kohuse täidame, seda parem.

ERM-i kogumaksumus on kultuuriministeeriumi andmetel 87,5 miljonit eurot, millest on juba ettevalmistusteks kulutatud 9,3 miljonit eurot. Seega tuleb valitsusel leida juurde üle 78 miljoni euro.

Valitsus tegi tänasel kabinetiistungil kultuurkapitali nõukogule ettepaneku suunata kogu riiklikult tähtsate kultuuriehitiste raha Eesti Rahva Muuseumi ehitamiseks.

Lisaks otsustas valitsus, et kahe nädala pärast esitavad kultuuriminister, regionaalminister ning haridus- ja teadusminister üheskoos valitsusele ettepaneku, kuidas jagada ERM-ile planeeritud euroraha.

Valitsus jätkab teema arutelu pärast rahandusministeeriumi majandusprognoosi valmimist aprillis.