Sotsiaaldemokraatide esitatud umbusaldusavaldus kultuuriminister Rein Langi suhtes kukkus riigikogus läbi - poolt hääletas 38 saadikut, vastu mitte keegi ja mittehääletanuid oli 53. Ainsa koalitsioonisaadikuna toetas umbusaldushääletust IRLi saadik Andres Herkel.

Hääletusele eelnes ligi tund kestnud küsimuste esitamine Rein Langile seoses kultuurileht "Sirp" juhtidevahetuse ümber kerkinud skandaalile, milles Lang tunnistas ise, et on viimasel ajal iga päev mõelnud, kas jätkata ministriametis.

Paarkümmend minutit hiljem kommenteeris peaminister Andrus Ansip valitsuse pressikonverentsil, et usub end teadvat, millega lõpeb juhtum ministrikohale mõeldes. "Aga mingeid otsuseid praegu on ilmselt ennatlik küsida minu käest, ministri käest. Küllap tulevad need otsused õigel ajal," sõnas ta.

Eile tegid 18 Eesti loomeliitu pärast kultuuriminister Rein Langiga kohtumist ühisavalduse, milles nõuavad ministri tagandamist. Sirbis toimuva üle on avaldanud meelt ka väga tuntud kultuuritegelased, kes kleepisid vastumeelsuse näitamiseks enda suud kinni ja lasid aktsiooni pildistada.

Kell 10 andsid sotsid riigikogu juhatusele üle aga avalduse kultuuriminister Rein Langi umbusaldamiseks. "Loodan sellele laialdast toetust," ütles fraktsiooni nimel avalduse esitanud ja ette lugenud Mart Meri."

Täna erakorralisele koosolekule kogunenud Keskerakonna fraktsioon otsustas samuti kultuuriminister Rein Langi umbusaldada. IRLi fraktsiooni esimees Kaia Iva teatas aga täna hommikul Delfile, et ei toeta minister Rein Langi umbusaldamist. Iva sõnul mõistab IRL kultuuritegelaste muret, ent siiski ollakse seisukohal, et ministri umbusaldamist ei toetata.

Delfi toob terve päeva jooksul Langi ja Sirbi ümber toimuva lugejateni otse nii sõnas kui ka pildis: