“Põhimõtteliselt just nimelt mul oli huvi selle vastu, kuidas see protsess käib, aga see eellugu, kuidas ma selle soone peale sattusin, see on pikem jutt,” rääkis Kilk Delfile, selgitades täna ajakirjanduses kahtlused tõstatanud vestluse lindistust maa-ameti endise peadirektori Kalev Kanguriga.

“Mul pole maatükkigi, mida vahetada”

“Mul ei olnud kavatsust vahetada konkreetseid maid. Siin oli hoopis muu asi taga. See ei olnud üldse maadevahetus. Mul ei olnud konkreetset maatükki, mida vahetada. Ei ole minul, minule kuuluvatel firmadel, minuga seotud firmadel, minuga lepingulistes suhetes olevatel kinnisvarabüroodel või eraisikutel ja firmadel. Sellist asja ei ole olnud. Ja ei ole ka maatükki, mida ma olen taotlenud riigi käest vahetamiseks,” rääkis Kilk.

Ärimehe sõnul ei kuulu ta ühegi ringkonna sekka, kes maadevahetusega kuidagi seotud on. Küsimusele, et kui ta vestles maa-ameti juhiga võimalustest maadevahetuse toimingu läbiviimise põhimõtteliste küsimuste ja võimaliku kasumi teemal, võib järeldada ikkagi reaalset huvi maid vahetada, kui üldjoontes on kokkulepe saavutatud, vastas Kilk napilt: “Teoreetiliselt. Aga ühtegi praktilist sammu ei ole selles suunas astutud.”

Kilk jääb “Keskpäevatundi” edasi

Rein Kilk on teatavasti üks karmidest korruptsiooni kritiseerijatest Kuku raadio saates “Keskpäevatund”. Kuku raadio peatoimetaja Janek Luts ei näe Kilgi jätkuvas osalemises ühiskonna valupuntkidele osutavas saates mingit probleemi.

Lutsu kinnitusel oli Kilk talle eravestluses aastaid tagasi juba maininud, et ta ei saa aru, kuidas on võimalik vahetada näiteks mingi metsatukk Tallinna kesklinna maalapi vastu.

“Ma tean, et mingi hetk oli tal teada, kuidas mingeid asju telefonis nimetada,” märkis Luts. Samas on ärimees talle kinnitanud, et temal isiklik huvi maadevahetuse osas puudub. “Selle peale on Reinu sõna ja Reinu ma usaldan,” ütles Luts, kelle teatel räägib Kilk kõigest lähemalt juba sellel laupäeval eetris olevas “Keskpäevatunnis”.

Tänasest ajakirjandusest selgub, et maadevahetuse kriminaalasja materjalide hulgas on ka ärimees Rein Kilgi ja maa-ameti juhi Kalev Kanguri vestlus, kus Kilk kuulab maad võimaluste kohta maadevahetusest kasu lõigata.

Prokuratuur kinnitab, et kriminaalmenetluse materjalid avalikke kanaleid kaudu meediasse ei leki. Avaldatud vestluse näol on järelikult tõepoolest tegu autentse materjaliga, mida prokuratuur ja kaitsepolitsei on maadevahetuse ja altkäemaksu võtmise kriminaalasja raames uurinud.