„Äsja kiitis Euroopa Komisjon heaks kolm rakenduskava, milles on toodud üldpõhimõtted, kuidas Eestile eraldatud struktuurivahendeid seitsme aasta jooksul kasutama hakatakse. Täpsed reeglid toetuse taotlemiseks ja kasutamiseks kehtestatakse meetme tingimuste määrustena,“ märkis regionaalminister ning lisas, et allakirjutatud määrused on ühed esimesed taolistest, vahendas siseministeerium.

„Elukeskkonna arendamise rakenduskava“ raames kehtestatavad määrused jätkavad aastatel 2004-2006 rakendatud toetusskeeme senisest suuremas mahus ja mitmekesisemas vormis. Toetuse taotlemiseks tuleb asukohajärgsesse maavalitsusse esitada ettenähtud vormis eeltaotlus. Eeltaotluste vastuvõtu alustamisest teavitatakse maakonnalehtede vahendusel.

Hindamise tulemusel valmivad igas maakonnas eelistusnimekirjad prioriteetsemaist objektidest, mille alusel pannakse kokku üleriigiline kohaliku omavalitsuse investeeringutoetuste (KOIT) kava aastateks 2007-2010. Kava aastateks 2010-2013 koostatakse sarnaste põhimõtete alusel 2009. aasta sügisel.

Meetmest „Piirkondade konkurentsivõime tugevdamine“ saavad eeskätt kohaliku omavalitsuse üksused ja mittetulundussektori organisatsioonid taotleda toetust kohalikku turismi- ja puhkemajandust edendavatele projektidele. Näiteks külastuskeskuste, muuseumide, matka- ja õpperadade, väikesadamate arendamiseks, kultuuri- ja loodusväärtuste eksponeerimiseks ning puhke- ja turismiobjektide tugiinfrastruktuuri väljaarendamiseks.

Kohaliku omavalitsuse üksused saavad selle meetme toel arendada ka kohaliku ettevõtluskeskkonna infrastruktuuri, näiteks rajada või renoveerida juurdepääsuteid, vee- ja kanalisatsioonisüsteeme ning muid kommunikatsioone või luua tingimusi kasutuseta seisvate endiste militaar-, tööstus- või põllumajandusobjektide territooriumide taaskasutuselevõtuks.