Täpsustavatele küsimustele keeldus riigiprokuratuuri pressiesindaja vastamast ning ka õiguskantsleri büroo jäi eile õhtul Eesti Päevalehele tabamatuks, kirjutab Eesti Päevaleht.

Saadikupuutumatuse äravõtmise kohta käiv taotlus puudutab Reiljani väidetavat pistise võtmist Tallinnas Rävala puiestee 8 asuva kinnistu müümises 2006. aastal, mitte maadevahetuse asjas. Nimelt korraldas keskkonnaministeerium Villu Reiljani ministriks oleku ajal Tallinna südalinnas asuva magusa kinnistu müüki. Oksjonil tegid kõige suuremad pakkumised ärimees Marcel Vichmann ning bussifirma GoBus kaudu Vichmanniga seotud Aivo Pärn.

Kuigi Vichmann lubas kinnistu eest koguni 426 miljonit krooni, otsustas ministeerium tekkinud segaduses müüa objekti siiski Pärnale, kes pakkus 380 miljonit krooni. Müügiprotsess huvitas juba toona ajakirjandust ning eri osapoolte tülid jõudsid ka meediasse.

Eesti Ekspress kirjutas kaks nädalat tagasi, et riigiprokurör Triin Bergmanni menetluses on kriminaalasi, mille kohaselt küsis Reiljan ühelt ettevõtjalt pistist poolteist miljonit krooni. Sama ärimehe versiooni kohaselt oli tegemist hoopis sponsorsumma küsimisega Rahvaliidu tarbeks. Kriminaalasjas on kahtlustatav ka väidetavalt pistist lubanud Aivo Pärn ning Villu Reiljani advokaat Tarmo Sild, kes Reiljani ja Pärna vahelist pistise andmist ja võtmist väidetavalt vahendas.

Pärn ei soovinud eile õhtul sellel teemal mitte ühtegi lauset öelda. “Ma ei ole selle asjaga praegu väga hästi kursis, nii et mul on raske midagi rääkida. Rävala puiestee asju ei tahaks mitte üldse kommenteerida,” lausus ta. Tabamatuks jäi ka Villu Reiljan.

Rahvaliidu esimees Jaanus Marrandi kuulis teadet Reiljanilt puutumatuse äravõtmisest Eesti Päevalehelt. Marrandi lausus, et erakond Reiljanile mingeid ettekirjutusi ega soovitusi riigikogust lahkuda ei tee. “Ka väga mitmelt Reformierakonna saadikult on puutumatus ära võetud ja nad on kuni kohtuotsuseni riigikogus olnud. Praegu on mõistlik oodata, kui Reiljan selle kohtutee läbi käib ja kohus mingigi otsuseni jõuab,” ütles Marrandi ning lisas, et tõenäoliselt on ka Reiljan ise selle poolt, et ükski kunstlik tõke õigusemõistmist ei takistaks. “Erakonna maine on sellises olukorras kindlasti väga tähtsal kohal, aga me mõistame ka Reiljanit. Kui ta on öelnud meile, et pole süüdi, siis me usume teda.”

Seaduse järgi ei saa süüdistust esitada varem, kui riigikogu liikmelt on puutumatus võetud. Kuna prokuratuur esitas kaitsjatele kriminaalkaustikud tutvumiseks juba kaks ja pool nädalat tagasi, võib eeldada, et puutumatuse äravõtmine on viimane samm enne ametliku süüdistuse esitamist.