Süüdistuse järgi nõudis Reiljan ärimees Aivar Pärnalt pooleteise miljoni kroonist pistist, et seejärel langetada Pärnale sobiv otsus ning müüa Tallinna kesklinnas Rävala puiestee 8 asuv kinnistu just tema ettevõttele AS Wipestrex. Pärna süüdistab prokurör Triin Bergmann pistise lubamises ning advokaat Tarmo Silda pistise vahendamises, kirjutab Eesti Päevaleht.

Süüdimõistmise korral ootaks rangeim võimalik karistus Reiljani, karistusseadustik näeb suures ulatuses pistise nõudmise eest ette kuni viieaastase vangistuse. Pärna võib halvimal juhul oodata kolme- ja Silda üheaastane vangistus.

Rävala 8 kinnistu müüs keskkonnaministeerium just Reiljani juhtimise ajal, kusjuures kinnistu müüki aitas korraldada advokaadibüroo Lextal juht Tarmo Sild.

Reiljani kaitsja vandeadvokaat Aivar Pilv ei soovinud ees ootava kohtulahingu kohta eile kommentaare anda.

“Oleme varem väga selgelt oma seisukohad välja öelnud nii prokuratuurile, kaitsepolitseile kui ka avalikkusele ning väljendame neid ka kohe istungi alguses,” ütles Pilv. Tema sõnul võib nüüdset kaasust pidada teatud mõttes ka eelvaatuseks maadevahetuse kohtuprotsessile. “Nende kahe asja vahel on täiesti põhimõttelised seosed ning üks hakkab teatud määral mõjutama teist,” lausus ta. Võrreldes maadevahetusega on Rävala puiestee maja kriminaalasja maht siiski palju kordi väiksem.

Kui maadevahetust puudutava materjali saatis prokuratuur laiali ligi 200 köites, siis kõnealusel juhul oli köiteid Pilve sõnutsi ainult kolm. Aivo Pärna kaitsja vandeadvokaat Maria Mägi ütles, et prokuratuuril on küll palju tõendeid, ent need ei tõenda Pärnale esitatud süüdistust. “Pigem toetavad need meie seisukohta, et sellist kuritegu ei olnud,” rääkis Mägi.

Süüdistajaks olev riigiprokurör Triin Bergmann lootis, et kohtulik menetlus kulgeb sujuvalt.

Homme algavas kohtuprotsessis ei ole juriidilises mõttes midagi erakordset, küll aga on sel suur ühiskondlik tähtsus, leidis Tartu ülikooli kriminoloogiaprofessor Jaan Ginter.

Erinevalt Aivar Pilvest ei näinud Ginter nüüdse kaasuse ning maadevahetuse asja vahel seost. “Tegemist on kahe täiesti erineva asjaga ning ma arvan, et ka prokuratuur siin mingit paralleeli ei näe,” lausus ta.

Kohtuprotsessi muudab huvitavaks ka see, et eri osapooltena on tihedalt seotud kolm endist Tartu ülikooli kursusekaaslast. Riigi peaprokurör Norman Aas, üks süüdistatavaid Tarmo Sild ning tõenäoline tunnistaja vandeadvokaat Daisy Tauk lõpetasid kõik TÜ õigusteaduskonna 1998. aastal. Varem Aivo Pärnale õigusabi osutanud Tauk olevat hoiatanud Pärna õigel ajal, et tema sõbrale on “saba taha pandud”, ning keelanud tal ise kellelegi midagi anda, kirjutas Eesti Ekspress.

Tõenäoliselt toovad kaitsjad kohtus siiski esile, et Tauk andis Pärnale õigusabi, ning taotlevad tema kohta käivate tõendite mittearvestamist.