SL Õhtuleht kirjutab, et Reiljan pani 20. aprilli Maalehes ilmunud arvamusartiklis “Valijamehed näevad rahva huve” presidendikandidaat Toomas Hendrik Ilvesele suhu lause: “Kui ameeriklastele raudteed ja energiafirmat ei erastata, ei saa me NATO liikmeks.”

Ilvese nõunik Olari Koppel kinnitab, et eksvälisminister pole mitte kunagi sellist lauset öelnud.

Rahvaliit sättis tervelt kaks kuud sõnu, et vastata Koppeli järelepärimisele väljamõeldud tsitaadi kohta.

Rahvaliidu peasekretär Lea Kiivit ja teabejuht Agu Uudelepp saatsid sotsidele vastuse 16. juunil: “Rahvaliit vabandab, et ei vastanud mitteametlikele päringutele piisava operatiivsusega ja tunnistab, et jutumärkide kasutamist Toomas Hendrik Ilvese lause ümber võib tõlgendada kui ajakirjanduslikku liialdust, kuid mõtet see ei muuda.”

Reiljan sai idee Ilvesele skandaalsete sõnade suhupanekuks viis aastat vanast arupärimisest riigikogus.

2001. aasta 25. oktoobril küsis keskerakondlane Urmas Laht välisminister Ilveselt, kas elektrijaamade müümine ameeriklastele on NATOsse pääsemise tingimus.

“NATOsse sissesaamiseks on tingimused, et me jagame läänelikke väärtusi ja et — see on teie küsimus — et saada Ameerika toetus selles protsessis, on hoopis teine küsimus. Seal Ameerika toetuse saamiseks on vaja rida samme astuda, näitamaks meie suhtumist Ameerikasse,” vastas Ilves. Mitte just kõige arusaadavam jutt…

“Ilmselt olid Rahvaliit ja Villu Reiljan šokis toetusest, mis Ilvesele on osaks saanud. Teine šokk saabus siis, kui nad tuvastasid, et Ilvest ei ole eriti millegi eest kritiseerida,” arvab Koppel.

Ilves ja Rahvaliidu kandidaat Arnold Rüütel on augustis algava presidendivalimise peamised soosikud.