ETV kolmapäevases “Foorumi” saates esinesid lisaks Reiljanile reformierakondlane Kristiina Ojuland, isamaaliitlane Helir-Valdor Seeder ning respublikaan Taavi Veskimägi, vahendab SL Õhtuleht.

Tüli ajendas Seederi lause: “Kahjuks on paljude eluvaldkondade — ka spordi ja teaduse — rahastamine poliitikute otsustada.”

Mees tõi näiteks haridusministeeriumi 2006. aasta eelarve teadus- ja arendusasutuste sihtfinantseeritavate teemade kohta, millest üks on Janno Reiljani juhitav teadusuuring “Eesti jätkusuutlikkuse ja tasakaalustatuse arengu strateegiad ühinemisel Euroopa Liiduga”, mille eelarve on 773 000 krooni.

“Kahtlemata oleks tunduvalt usaldusväärsem, kui otsuse oleks teinud eksperdid ja teadusringkonnad, mitte poliitikud, kes istuvad samas koalitsioonis,” sõnas Seeder otsesaates.

“Mul on kahju, et kolleeg esineb noh… ta ei tea teadusest midagi selle finantseerimisest mitte midagi…” sõnas Reiljan. “Nüüd tuleb kolleeg välja absurdse ja väga lolli süüdistusega. Sest Reiljan ei tea mitte kunagi enne, kui see välja kuulutatakse, kas ta saab raha või ei saa. Ja peale selle — sihtfinantseerimise projekti taga on kolmandik majandusteaduskonnast.”

“Teen ettepaneku sellised isamaalised laimuvõtted edaspidi siit saatest kõrvale jätta, vastasel korral peaksime tegeleme nende asjade klaarimisega kuskil mujal,” lisas Reiljan.

“Ma ei tahaks et nüüd küll asi isiklikuks läheks ja ma ei karda,” vastas Seeder.

“Te otseselt valetate ja laimate! Te vabandate siin praegu kohe, või vastasel korral võib teil halvasti minna,” vastas Reiljan.

Pärast saadet kaotas Reiljan närvid sootuks ja karjus Seederile pealtnägijate sõnul “Isamaaline siga, värdjas, lurjus”.

Tunnistajate sõnul hoidis saatejuht Andres Kuusk halvima ära, püüdes Reiljanit rahustada ja ärritavast seltskonnast eemale juhtida.

Rahvaliidu pressiesindaja Agu Uudelepp lausus ajalehele, et loomulikult on selline vahejuhtum äärmiselt kahetsusväärne. Tema sõnul on professor Reiljan tuntud kui temperamentne inimene, kes võib jõhkratele provokatsioonidele teravalt reageerida.