Toome kirja ära muutmata kujul:

Lugupeetud Eesti Keskerakonna esimees Edgar Savisaar, austatud keskerakondlased!

Eestimaa Rahvaliidu nimel tänan teid meie XIII kongressile saadetud tervituse eest. Rahvaliidu ja Keskerakonna koostöös on korduvalt õnnestunud viia ellu Eesti Vabariigi arenguks olulisi otsuseid või tõkestada riigile ja rahvale kahjulikke ettevõtmisi. Rahvaliit ja Keskerakond on koos koalitsioonis Toompeal ja paljudes omavalitsustes üle Eesti. Ühiste jõupingutustega on õnnestunud tagada riigi senisest tasakaalustatum areng ning suunata majanduskasv võimalikult paljude inimeste heaolu hüvanguks. Meie koostöö on olnud edukas ka opositsioonis olles. Üheskoos kogusime 163 000 allkirja, mistõttu jäid Narva elektrijaamad välismaisele riiulifirmale erastamata ning tänu sellele on tänaseks Eesti energia odavuselt 2. kohal Euroopa Liidus.

Üks suurepärane näide Rahvaliidu ja Keskerakonna koostööst on 2001. aasta presidendivalimised, kus meie ühisplaanimisele ja tegevusele oli paremerakondadel vastu seada vaid poliitilise retoorikaga varjutatud killustatus. Tänu Rahvaliidu ja Keskerakonna suutlikkusele tajuda Eesti rahva ootusi uuele riigipeale, nende õigele poliitilisele analüüsile ja hästi kavandatud tegutsemisele on Eestil olnud viimased viis aastat väga hea president. Uuringud on pidevalt näidanud rahva suurt toetust Arnold Rüütlile, kusjuures eriti kõrgelt hinnatakse tema tegevust rahvuslike ja eetiliste väärtuste eest seismisel. Lisaks peetakse väga oluliseks Rüütli panust Eesti riikluse hoidmisel ja põhiseaduse kaitsel, keskkonnateadlikkuse kujundamisel. Samuti ka tema osa rahva tervise edendamisel ja liikumisharrastuste propageerimisel. Arnold Rüütli põhimõttekindel ja aus isiklik eeskuju oli kahtlemata määrava tähtsusega rahva enamiku positiivse suhtumise kujundamisel Euroopa Liiduga ühinemisprotsessi. Presidendi eestvedamisel käivitus ka Ühiskondlikku Leppe Sihtasutus, mis koondab kümneid organisatsioone üle Eesti ja annab inimestele võimaluse demokraatia edendamisele kaasa aidata ning suurendab ühiskonna sidusust.

Pole kahtlustki, et inimesed soovivad ka järgmiseks viieks aastaks tasakaalukat, oma rahvaga rasketel aegadel koos olnud ning tema muresid ja rõõme mõistvat ja erinevaid sotsiaalseid ning rahvusgruppe ühendada suutvat riigipead. Mingil juhul ei soovita Kadriorus näha inimest, kes on seotud kahtlaste, korruptiivsete äritehingutega või sõltub mõnest välisriigist.

Rahvaliit on väga põhjalikult analüüsinud tänavuste presidendivalimiste eel kujunenud sisepoliitilist olukorda. Viie erakonna presidendikandidaadi kandidaadi sõelumine on paremerakondade eestvedamisel tuginenud peamiselt vastandumisele Arnold Rüütlile, millega on kaasnenud Vabariigi Presidendi avalik halvustamine ning laimamine ja sellest tulenev kahju Eesti rahvusvahelisele mainele. Praeguseks on selge seegi, et üks sõelumise eesmärke oli Keskerakonna kandidaatide välistamine valimiste varajases staadiumis.

Seda arvestades teeb Rahvaliit Keskerakonnale ettepaneku alustada kõnelusi presidendivalimisteks ühise strateegia ja taktika kavandamiseks, mis looks hea aluse jätkuvale koostööle pärast 2007.aaasta parlamendivalimisi. Eestimaa Rahvaliidul ja Eesti Keskerakonnal on taas võimalus langetada koos ajaloolisi otsuseid. Ärgem laskem seda võimalust mööda!

Lugupidamisega,
Villu Reiljan
Rahvaliidu esimees