Reformierakonna Tallinna piirkond otsustas reedel peale eelarvekõneluste tulemuste hindamist, et alustab Res Publica ja Rahvaliiduga kõnelusi uue Tallinna võimuliidu loomiseks, ütles Delfile Reformierakonna pressiesindaja Urmas Krull.

Reformierakonna Tallinna piirkonna juhi Keit Pentuse sõnul sündis eilsete [neljapäevaste] kõneluste tulemusel sisuliselt kaks Tallinna linna tuleva aasta eelarvekava. “Ka Keskerakonnaga kokkuleppel polnud viga. Kuid kõnelustel Rahvaliidu ja Res Publicaga kokku lepitu on tallinlaste jaoks oluliselt parem,” teatas Pentus pressiesindaja vahendusel.

Keskerakonnaga koostöö lõpetamise tingis Pentuse sõnul olulisel määral ka tõsiasi, et usaldus seniste koalitsioonipartnerite vahelt on kadunud. “Keskerakonna heitlik käitumine vaenulikust ülisõbralikuni ja samaaegne silmaheitmine Res Publicale ei sisendanud mingit kindlustunnet, et kogu eilne meiega kokkuleppimine ei olnud lihtsalt taktikaline manööver,” lausus Pentus. “Eks me tunne Keskerakonna hingeelu ka. Kui oleksime sellistes oludes kokku leppinud, oleksime saanud lihtsalt kullast raamis aupaberi, mida kooliaegsete diplomite kõrvale seinakaunistuseks üles riputada.”

Keskerakonna juhi Edgar Savisaare sõnul praeguse koalitsiooni lõhkumine Reformierakonnale au ei tee. “Reeturi maine oli neil varem ning nüüd tugevneb see veelgi,” teatas Savisaar meediale.

„Ma ei teagi, kes lõi meile rohkem noa selga, kas kolm lahkunud keskerakondlast või hoopis endine koalitsioonipartner,” lausus Savisaar. „Eks meid on kogu aeg hoiatatud, et Reformierakond reedab kohe, kui tal tekib selleks võimalus. /--/Loomulikult ei olnud põhjuseks Tallinna eelarve, vaid Toompeal terendavad uued võimalused, mida ei tahetud käest lasta.”

Pentus on veendunud, et pärast neljapäevast umbusaldust oleks kulunud vähem kui päev, kui Keskerakond oleks asunud kokkuleppest kõrvale hiilima ja vähem kui kuu, et asuda mistahes ettekäändel kokku panema võimuliitu Res Publicaga.

Reformierakond, Res Publica ja Rahvaliit alustavad koalitsiooniläbirääkimisi pühapäeval.

Res Publica fraktsiooni esimees Kaupo Reede ei soovinud reede õhtupoolikul veel öelda, milliste konkreetsete eesmärkidega Res Publica läbirääkimistele läheb, kuid lausus Delfile: „Eks iga erakond taha vastutust võtta ja linnapea koht annab selleks kõige paremad võimalused.”

Res Publica linnapeakandidaatidest olevat Reede vara rääkida. Ajakirjandusest on kandidaatidena läbi jooksnud Tõnis Paltsi ja Sven Sesteri nimed.

Res Publica läbirääkimisdelegatsiooni kuuluvad Tallinna piirkonna juhtuse esimees Sven Sester, fraktsiooni juht Tallinna volikogus Kaupo Reede, tema asetäitja Toomas Tauts ja Tallinna endine linnapea, riigikogu liige Tõnis Palts.

Reformierakonna Tallinna piirkonna juhatuse otsuse kohaselt hakkavad läbirääkijateks piirkonna juht Keit Pentus, Tallinna volikogu esimees Maret Maripuu, abilinnapea Peep Aaviksoo ja nõunik Remo Holsmer.

Rahvaliidu Tallinna linnaorganisatsiooni juhatus otsustas valida oma läbirääkimiste esindusesse esimehe Mario Sootna, aseesimehe Vladimir Maslovi, juhatuse liikme Tõnis Rüüteli, Rahvaliidu saadikurühma juhi Tallinna linnavolikogus Erika Salumäe ja Agu Uudelepa.

Rahvaliidu Tallinna juhatus andis delegatsioonile volitused nõuda kõnelustel vähemalt üht abilinnapea ja linnaosavanema kohta.