„Riigikogu liikmete ülejala tagasikutsumine ministrite poolt ajal, kui valitsuses uue nimetamise korra üle arutletakse, ei olnud väärikas ega kohane reaktsioon,“ sõnas Riigikogu Reformierakonna fraktsiooni esimees Urve Tiidus.

„Nimelt on Eesti Vabariigi õiguskantslerid olnud teema suhtes erineval arvamusel. On olnud täiesti eitav Allar Jõksi seisukoht. Õiguskantsler Indrek Tederi arvamus oli, et riigile kuuluvate äriühingute nõukogude töös osalemine on põhiseaduspärane. Ametis oleva õiguskantsleri Ülle Madise seisukoha järgi on põhiseadusega vastuolus liikmete nimetamise viis, mitte osalemine ise,” ütles Tiidus.

“Sellisel juhul tuleb nõukogu liikmete nimetamise viis üle vaadata ja uus kord sõnastada. Et ei jääks enam mitmeti mõistetavusi. Nimetamise kord vajab selgeks tegemist, mitte poliitilisi mänge ja katseid oma reitingut parandada Eesti maine arvelt, sildistades iga Riigikogu liikme ettevõtlusega seotuse,” lisas Tiidus.

Järgneb riigile kuuluvate ettevõtete nõukogudest lahkuvate Reformierakonna saadikute avaldus, mille Delfi avaldab täismahus:

Avaldus

Lahkume nõukogudest sirge seljaga, sest oleme seda tööd teinud ausalt, professionaalselt ja pühendunult. Oleme lähtunud rahvale parlamendis antud vandest esindada Eesti riigi ja rahva huve.

Samas näeme, et rahulik ja lahendustele suunatud poliitiline arutelu nõukogude töös osalemise üle on hetkel halvatud. Poliitmängudest laetud loosungitega vehkimine pole Eesti rahva, parlamendi ega ettevõtete huvides. Pigem heidab see varju Eestile, seda maailmas ebakindlatel aegadel.

Selles mängus me ei osale, ning vilistame selle katki, kui kasutada sporditermineid. Eesti riigis on palju olulisemaid küsimusi ja probleeme, millega valitsus ja riigijuhid peavad tegelema. Kindlat kaitstud Eesti, majanduskeskkond, taristuarenduse ja parem tulevik Eesti peredele on see, millega tuleb tegeleda ja ühisosa hoida.

Parlamendiliikmete ja poliitikute osalemine äriühingute, sihtasutuste, mittetulundusühingute ja institutsioonide töös vajab terviklikku, korrektset ja läbipaistvat lahendust. See arutelu on alanud ja ootame, et see saaks ka sellise õigusliku raamistiku, et seda ei saaks oma riigile varju heitmiseks kasutada.

Arutelu peab kindlasti olema laiem, Riigikogu liikme rollist ja võimalustest ettevõtlusega tegeleda. Teema puudutab kogu Riigikogu ning küsimust, kas Riigikogu liikmed peaks oleme seotud ettevõtlusega. Meie arvamus on, et peaks, sest nii mõistetakse ka majanduskeskkonna muresid paremini, kui klaasist akvaariumis istudes. Seega, uut korda on vaja, põhiseadusega kooskõlas olevad lahendused on olemas.

Aivar Sõerd — AS Eesti Post nõukogu liige
Kalle Palling — AS Tallinna Lennujaam nõukogu liige
Meelis Mälberg — AS Eesti Post ja AS Eesti Teed nõukogu liige
Peep Aru — AS EVR Cargo ja Maaelu Edendamise SA nõukogu liige
Remo Holsmer — AS Eesti Liinirongid nõukogu liige
Toomas Kivimägi — AS Eesti Liinirongid nõukogu liige
Valdo Randpere — AS Eesti Loots nõukogu liige
Yoko Alender — AS Riigi Kinnisvara nõukogu liige