"Minu hinnangul oli mööduv aasta Eestile ülekantud tähenduses nagu Heiki Nabi medal, mis algselt näis hõbedane, kuid hiljem selgus, et hoopis kuldne," võttis Kukk aasta kokku.

Ehkki ratsionaalsed ja objektiivsed hinnangud reitinguagentuuride, Euroopa Komisjoni ning paljude teiste maailma institutsioonide poolt kinnitavad tema sõnul, et lõppev aasta oli Eestile väga hea, siis rahva üldises meelsuses hinnangud nii kõrged ei ole.

Tõsiasi on, et Eesti riigi rahandus on Euroopa parimas seisus ja valitsussektori võlakoormus endiselt Euroopa Liidu väikseim. "Ehkki seda teavad paljud, ei saa seda võtta iseenesest mõistetavalt. See on otseselt Reformierakonna juhitud valitsuse poliitiliste valikute tulemus. Ei maksa häbeneda, et just tänu sellele suunale, mida hoidnud oleme, on meie majandus taas kasvamas, kuigi Euroopas veel kasvu tunda pole. 2013. aastal tõusid palgad ja tööpuuduse tase langes kriisieelsele tasemele," oli ta rahul.

"Oleme veendunud, et 2014. aasta saab olema heaolu kasvu aasta. Detsembris vastu võetud riigieelarve toob järgmisel aastal igale eakale keskmiselt 240 lisaeurot, samuti kasvavad palgad," lisas Kukk.

President kutsus oma jõulutervituses üles leidma vajalike lahendusi, et kaitsta nõrgemaid. Järgmisel aastal tõuseb toimetulekutoetus 90 euroni kuus ning absoluutses vaesuses elavate inimeste arv väheneb seeläbi ligikaudu 5000 leibkonna võrra.

Jätkuvalt on Eesti jõukuse kasvu võtmeteguriks aga majanduskeskkonna arendamine suurt lisandväärtust loovates harudes. Seda võimaldab parem haridus. "Nagu öeldakse – tahad paremat elu? Mine kooli. Tahad suuremat palka? Mine kooli. Möödunud aastal on ellu viidud mitmeid olulisi struktuurseid reforme hariduse vallas. PISA testide tulemused näitavad, et oleme õigel teel, lausa maailma tippude hulgas. See on suur väärtus, mida ei tasu alahinnata," rõõmustas Kukk.

Kuigi viimasel ajal püütakse tema sõnul poliitika tegemise viisi pidada olulisemaks poliitika sisust ning emotsionaalne pool kaalub üles ratsionaalsed argumendid, siis ta lootis, et juba õige pea tuleb aeg, mil suundutakse tagasi ühiskondlike debattide juurde, kus räägitakse inimesest endast, mitte tema mütsist.

"Praegu tundub, et ühiskonnas on populaarsed need, kes pakuvad tasuta lõunaid, mida tegelikult pole olemas. Paraku ei ole ühist mõistmist, et need "tasuta lõunad " maksame kõik solidaarselt kinni," nentis Kukk.

Sellises olukorras peab Reformierakond tema sõnul veelgi enam keskenduma liberaalsete väärtuste kaitsmisele. Ta pakkus, et üsna varsti tuleb tasuta lõunate ja teiste hoomamatute lubaduste pakkujates pettuda.

"Valitsusvastutust kandva erakonnana oleme tihti pidanud tegema ebapopulaarseid, ent vajalikke otsuseid ning seejuures ei saagi me olla kogu aeg populaarsustabeli tipus. Järgmiseks aastaks on meil tööd ees kuhjaga ning reformierakondlikel väärtustel on lähitulevikus potensiaali tõusta taas ühiskonnas kõige arvestatamaks jõuks," oli ta lootusrikas.