„Ma ei saa aru, miks Keskerakond hoolimata ülimalt avalikkuse suurest vastuseisust tahab ikka kodu ja maaomanikke kõrge maamaksu määraga maksustada,“ ütles volikogu Reformierakonna fraktsiooni esimees Remo Holsmer.

„Maamaksu tõusu põhjus on ikkagi linnaeelarves, õigemini linnaeelarve puudujäägis,“ lisas Holsmer „Lisaks maamaksust kogutavale täiendavale 200 miljonile kroonile võtab linn jooksvate kulutuste katmiseks sel aastal 500 miljonit krooni laenu.“

„Linna halb finantsseis omab mõju valitsussektori tasakaalule 400 miljoni krooni ulatuses, selle miinuse peavad nüüd kaudselt katma ministeeriumid ja riigiasutused,“ selgitas Holsmer. „Tallinnal oleks aeg dieedile minna, mitte laenu juurde krahmata.“ Reformierakonna fraktsiooni pool algatatud maamaksu alandamise eelnõu oli arutlusel tänasel linnavolikogu istungil. Eelnõu kohaselt oleks maamaksu määra alandatud 1,5%lt 06%ni.

Keskerakond esitas eelnõule muudatusettepaneku, mis puudutas kohalike omavalitsuse rahastamist tervikuna ja mille vastu võtmine ei ole Tallinna volikogu pädevuses. „Esitatud muudatusettepanekuga naeruvääristas Keskerakond järjekordselt kodu – ja maaomanikke ning keeras kogu maamaksu teemalise debati volikogus farsiks,“ kommenteeris Holsmer. Sellest tulenevalt võttis Reformierakonna fraktsioon eelnõu menetlusest tagasi.

Volikogu pressiesindaja teatas Delfile, et loobumisotsus tehti pärast seda, kui linnavolikogu esimees Toomas Vitsut tõestas arvutuste najal, et maamaksumäära alandamine on võimalik, kui suureneb kohalikele omavalitsustele üksikisiku tulumaksust laekuv osa.

Praegu kehtiv tulumaksuseadus sätestab, et omavalitsusele laekub 11,9% füüsilise isiku maksustatavast tulust.