„Olgugi, et ligi viis kuud kestnud kriminaalmenetlus ei tuvastanud, et tegemist oleks olnud keelatud annetustega ning peame Silver Meikari esitatud väiteid valedeks, soovime endiselt ka komisjoni seisukohta ja arvamust selles küsimuses,“ ütles Reformierakonna peasekretär Martin Kukk.

„Kui ERJK-l ei ole võimalik õiguslikult pidada Silver Meikari tegevust keelatud tegevuseks erakonnaseaduse tähenduses, siis sellest hoolimata tahame loobuda mistahes Silver Meikariga seotud ja tema poolt annetatud rahast. Kaasa arvatud tema annetustest, mida ta ei ole maininud oma Postimehe arvamusloos 22. mail 2012,“ lausus Kukk.

Martin Kuke sõnul on Reformierakond valmis kandma Silver Meikari poolt annetatud raha heategevuseks.

Reformierakond esitas juba 25. mail komisjonile järelepärimise, milles palus komisjoni seisukohta, kas Silver Meikari 2009. ja 2010. aastal tehtud annetusi võib pidada keelatud annetusteks sellel ajal kehtinud Erakonnaseaduse redaktsiooni tähenduses.

Komisjon asus 18. juunil saadetud vastuses seisukohale, et kuna riigiprokuratuur on selle kontrollimiseks alustanud kriminaalmenetlust karistusseadustiku alusel ning uuritakse asjaolu, kas on tegemist keelatud annetusega või kas erakond on rikkunud vara piirangute nõudeid menetluse käigus, siis seetõttu ei saa komisjon kujundada ja avaldada oma seisukohta antud küsimuses enne kriminaalmenetluse lõpuleviimist.

Silver Meikar tunnistas kevadel Postimehe arvamusloos, et annetas Reformierakonnale suuri summasid, mille sai partei töötajalt Kalev Lillolt ning mille päritolu ta ei teadnud. Meikar kirjutas, et ta annetas 2009. aasta 3. detsembrist kuni järgmise aasta 17. veebruarini Reformierakonnale raha kuuel korral kokku 115 000 krooni ulatuses, kusjuures summad ulatusid 10 000 kroonist 25 000 kroonini. Meikari väitel andis selle raha talle Lillo.

Riigiprokuratuur alustas arvamusartikli väidete põhjal Reformierakonna rahastamise kriminaalasja.

Kriminaalmenetluse raames said kahtlustuse reformierakondlasest justiitsminister Kristen Michal, riigikogu reformierakondlasest liige Kalev Lillo, riigikogu reformierakondlasest liige Kalle Palling ning välisministri nõunik Priit Kallakas.

Riigiprokuratuur lõpetas kriminaalasja 15. oktoobril, kuna menetluse käigus kogutud tõendid ei olnud piisavad süüdistuse esitamiseks.