Silver Meikar teatas nimelt mais, et on annetanud Reformierakonnale 115 000 krooni, mille andis talle teine reformierakondlane Kalev Lillo. Raha andmise korraldas Meikari sõnul praegune justiitsminister Kristen Michal.

Reformierakondlased eitasid, et Michal ja Lillo on Meikari annetusega seotud ning kahtlustasid, et Meikar on raha saanud hoopis kelleltki kolmandalt. Seetõttu saatis Reformierakond ERJK-le mai lõpus kirja, milles küsis, kas Meikari annetuse näol on tegemist keelatud annetusega ning kas Reformierakond peaks maksma raha tagasi Meikarile või riigieelarvesse?

Komisjon vastas, et kuna prokuratuur on antud küsimuses algatanud kriminaalasja, ei soovi ERJK ise paralleelse uurimisega tegeleda, et selgitada, kas tegemist oli lubatud või keelatud annetusega.

"Küll aga erakond, kui ta ise jõuab asjaolusid uurides järeldusele, et tegemist ei olnud lubatud annetusega, siis ta peab iseseisvalt võtma vastu otsuse tagastada annetus või kui see ei ole anonüümsuse tõttu võimalik, siis peab erakond selle kandma riigieelarvesse," kirjutas komisjon Reformierakonnale juba 8. juunil vastu.

Reformierakonna pressiesindaja Silver Pukk vastas täna Delfile, et Reformierakond otsustab annetuse tagastamise siis, kui selgub, et Silver Meikar on teinud lubamatuid annetusi.

Meikar ise oli eile teel Birmasse, kus nii mobiililevi kui internetiga on kehvad lood ning juuli alguseni on ta seetõttu oma sõnul levist väljas. Enne levist lahkumist saatis ta eile siiski omapoolse kiire kommentaari ERJK soovituse kohta.

"Loodan, et ERJK võtab endale ülesandeks põhjalikult uurida kõikide erakondade varjatud rahastamise ning et nad toovad sellised skeemid kiiresti päevavalgele. Varjatud erakondade rahastamine on ohuks Eesti julgeolekule ning kulukas ka kõigile maksumaksjatele, sest just nende taskust võetakse raha korruptsiooni kinni maksmiseks," kirjutas Meikar.

"Kinnitan veelkord, et aastatel 2009-2010 erakonnale tehtud annetusteks antud raha andis mulle ümbrikus Kalev Lillo ning annetust palus teha Kristen Michal. Olen seda selgelt väljendanud ka Reformierakonna juhatuse liikmetele," lisas Meikar.

"Selle asemel, et arutada, kas ja kellele raha tagasi kanda, võiks nad sisuliselt tegeleda olulise teemaga - avalikustada tehtud vead, välistada nende kordumine ning seeläbi muuta erakond avatumaks," lisas Meikar.