Pärast mitut vangerdust on majandus- ja kommunikatsiooniministril Juhan Partsil (IRL) õnnestunud ettevõtluse arendamise sihtasutuse 11-liikmelisse nõukokku saada kuus lojaalset Res Publica taustaga ametnikku ja ettevõtjat ning ta saab seega Euroopa abiraha jagavat EAS-i täielikult kamandada.

Delfi palus Reformierakonnalt vastust küsimusele, kas majandusministril domineerib soov moodustada EAS-is parim võimalik nõukogu või hoida nõukogu parteikaaslaste abiga enda kontrolli all. Reformierakonna avalike suhete juht Silver Pukk kinnitab oma vastuses, et Partsu käitumist halvaks ei peeta. „Pole põhjust arvata, et minister Juhan Partsi poolt esitatud EASi nõukogu liikmed oleksid ebakompetentsed või ebausaldusväärsed,” sõnas Pukk.

Partsi viimased vangerdused olid oma eesmärgi poolest enam kui läbinähtavad – ta kutsus tagasi Erich Teigamäe ja nõukogu esimehe Mart Einasto, sest Delfi andmetel olid just nemad vastu Lembit Loo nimetamisele EAS-i juhatusse. Ka Lembit Loo on seotud Res Publicaga – ta oli vahepeal ametis Res Publica liikmetele kuuluvas hulgimüügifirmas. EAS-i nõukogu juhib nüüd IRL-i liige Cinzia Siig, nõukogu 11 liikmest on IRL-iga otsesemalt või kaudsemalt seotud kuus.

EAS-i nõukokku kuuluvad nüüd Andrei Korobeinik (Reformierakond, riigikogu liige), Tea Varrak (Tallinna tehnikaülikooli innovatsiooni- ja ettevõtluskeskuse direktor), Kalev Lillo (Reformierakond, riigikogu liige), Ahti Kuningas (Juhan Partsi alluv, majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi majandusarengu asekantsler), Kairi Teniste (Res Publica looja, Ken-Marti Vaheri abikaasa, Tallinna ettevõtlusameti juhataja), Enn Veskimägi (Standardi juhatuse esimees), Anti Tammeoks (Res Publicaga seotud ettevõtja; MTÜ Eesti Pakendiringlus tootmis- ja logistikajuht), Kristina Tauts (kunagise Res Publica Tallinna volikogu fraktsiooni juhi Toomas Tautsi abikaasa), Ivi Eenmaa (ekspoliitik), Arvi Altmäe (kunagise Res Publica liige, haridusjuht) ja Cinzia Siig (Isamaa ja Res Publica Liidu liige, reisifirma Aurinko OÜ tegevjuht).

IRL-i suhtekorraldusjuht Gerrit Mäesalu ütles paar nädalat tagasi Delfi küsimustele vastates, et seaduse järgi on EAS-i nõukogu liikmete nimetamine majandusministri ülesanne ja vastutus. „Rääkida selles kontekstis nõukogu vallutamisest oleks veider, minister peabki ministeeriumi valitsemisalas olevaid sihtasutusi ja äriühinguid nende asutaja ning üldkoosoleku rollis juhtima,” leiab Mäesalu.

Kui arvestada nõukogu liikmete töötasu, mis on tavaliikmel 350 ja esimehel 470 eurot kuus, läheb Partsi EAS-i nõukogu vallutamine maksumaksjatele aastas maksma umbes 27 000 eurot.