“Kujunenud olukorras, kus Keskerakond ei ole ühtne küsimuses, kuidas lahendada erakonna sees tekkinud vastuolud, on keeruline näha, kuidas Keskerakond saaks Tartu linna juhtimises osaleda,” ütles Tartu linnapea Urmas Klaas.

SDE Tartu volikogu fraktsiooni juht Gea Kangilaski sõnas, et Reformierakond pöördus nende poole konkreetse jutuga koalitsioon moodustada täna. Küll aga olid sotsid selleks ka enne märku andnud, et nad oleksid koos Tartu valitsemisest huvitatud ning näevad võimalikku ühisosa kahe partei vahel.

Mis saab aga Monica Rannast? „Eks me vaatame, me peame seda kõike arutama. Tema ise pole meile midagi öelnud,” sõnas Kangilaski ning jäi koos erakonnakaaslastega arutama, mida nüüd uues olukorras ikkagi täpselt pihta hakata.

Siin videos tutvustab Urmas Klaas Tartu Reformierakonna seisukohti enne Keskerakonna üle parda heitmist:


Siin kõneleb linnapea aga juba lahtisemate kaartidega, pärast keskerakondlaste sõprusest loobumist.

Klaasi sõnul pole tänase olukorra jätkumine Tartu linna huvides. “Reformierakonna prioriteediks on tegeleda Tartu linna jaoks oluliste küsimustega, mitte koalitsioonipartneri sisetüli lahendamisega. Meil on varasemalt Keskerakonnaga Tartu linnavolikogu koalitsioonis olnud hea koostöö, kuid Keskerakonna asjade ajamise viis on viimasel ajal muutunud,” märkis Klaas.

„Tartule on väga oluline, et linnavolikogu koalitsioonis oleks töine, avatud ja usaldusväärne õhkkond. Kui seda ei ole, võib kannatada ka Tartu hüvanguks tehtav töö ning seda ma linnapeana lubada ei saa“ lisas Klaas.

Mis on viinud praeguse olukorrani?

2017. aastal kutsus toonane Tartu Keskerakonna piirkonna juht Aadu Must Monica Ranna ülikoolilinna abilinnapeaks. Rand kolis seetõttu oma eluga Tartusse ja korraldas oma elukorralduse ümber.

Mullu septembris oli ta juba kujunemas Tartu esikeskerakondlaseks ja kandideeris piirkonna juhatuse esimeheks. Tema õnnetuseks kandideeris samale positsioonile ka riigikogu valimiste järel Keskerakonda astunud Jaan Toots, kes ka valituks osutus.

Toots otsustas aga piirkonna esimehena muudatusi teha ka Tartu linnavalitsuses, kuhu tal endal küll asja pole, aga Keskerakonnal on. Ta sai oma selja taha volikogus fraktsiooni juhtivad Rein Koka ja Vladimir Šokmani, kes ei ole samuti rahul sellega, et Rand abilinnapea toolil istub. Nende arvates ei oma Rand selleks mingisugust mandaati, ehkki volikogu on ta linnavalitsusse hääletanud.

Tootsi plaan oligi siis välja vahetada Keskerakonna abilinnapead Madis Lepajõe ja Monica Rand. Asemele ei olnud tal küll kedagi pakkuda, aga põhjenduseks ütles vaid, et nad ei ole piisavalt erakonnaga tegelenud.

Lepajõe oli kohe vangerdusega nõus, ent Rand hakkas vastu. Oktoobris jäi Lepajõe aga haiguslehele, mistõttu võeti esialgu laualt maha ka tema väljavahetamine.

Ranna puiklemine päädis lausa sellega, et 7. novembril tuli Tartusse tüli lahendama Jüri Ratas, Mailis Reps ja Mihhail Korb. Siis jõuti lahenduseni, et Monica Rand on nõus lahkuma, kui Toots talle Tartu kandis väärt töökoha leiab. Tähtajaks oli jaanuari algus, sest Rand tahtis lõpuni minna Tartu linna eelarve kinnitamisega. Tootsil oli seniajani aega Rannale töökoht leida.

Eelarve sai küll kinnitatud, aga töökoht jäi Tootsil leidmata. Nagu ka uus linnapeakandidaat. Rand loobus oma ametist lahkumisest ja on tänaseni abilinnapea ülesannetes.

15. jaanuaril otsustas Keskerakonna juhatus Monica Ranna puuduva koostöö tõttu parteist välja heita, et Jaan Tootsi kamraadid saaksid Randa volikogus rahulikult umbusaldama minna.