Samad määrad olid ka Reformierakonna piirikaubanduse ohjeldamise eelnõus, mille Riigikogu esmaspäeval menetlusest välja hääletas.

“Koalitsioon otsustas minna mööda uuringutest ja mõjuanalüüsidest ning langetas poliitilise otsuse ­­– kange ja lahja alkoholi aktsiis peab langema võrdelt 25%. Reformierakonna algatatud eelnõu aga nägi ette aktsiisimäärade langetamist õlle puhul 33 protsenti ja kange alkoholi puhul 4 protsenti. Eelnõus välja pakutud määrad tuginesid KPMG eelmise aasta lõpus läbi viidud piirikaubanduse uuringule. Uuringu järgi on kõige populaarsem piirilt ostetav aktsiisikaup õlu, mida leidus 79% piirilt ostu sooritanute ostukorvis,” selgitas endine rahandusminister Aivar Sõerd.

Sõerdi sõnul on piirikaubanduse tõrjumine väga keeruline ja nõuab optimaalsete aktsiisimäärade paikapanekut. “Koalitsiooni eelnõus jääb õllektsiisi määra vahe võrreldes Lätiga liiga suureks, et piirikaubandus taanduks. Kange alkoholi aktsiis langeb aga Läti riigi määrade tasemele. Kui Lätis toimub järgmisel aastal varem kavandatud iga-aastane mõõdukas aktsiisitõus, jääb Eesti määr sellest isegi madalamaks. See tähendab, et õlle puhul jääb piirikaubandus alles, kange alkoholi phul aga kaotab Eesti aktsiisitulu,” selgitas Sõerd.