Erakorralise üldkogu kokkukutsumise põhjuseks oli kahtlus, et Reformierakonnas kasutatud elektroonilised sisevalimised võivad olla seadusega vastuolus. Harju maakohtu registriosakond keeldus suvel maikuus valitud Reformierakonna juhatust äriregistrisse kandmast. Kui Reformierakond kaebas otsuse edasi, otsustas Harju maakohus augusti lõpus, et elektroonilised sisevalimised ei vasta seadusele.

Reformierakonna riigikogu liige Kristen Michal kommenteeris, et suvisel volikogul pandi kokku töörühm, mille ülesandeks oli analüüsida erakonna põhikirja muutmise vajadust ja teha ettepanekud muudatusteks. "Juba tollal ütlesime, et esimene võimalus põhikirja muudatusteks on 7. detsembril erakorralise üldkogu kokkukutsumine või korraline üldkogu järgmise aasta kevadel, kui kinnitame Euroopa Parlamendi nimekirja ja majandusaasta aruande," kommenteeris töörühma juhtinud Michal.

Teisipäeval otsustas aga Tallinna ringkonnakohus, et maakohus eksis, kui pidas elektroonilisi sisevalimisi erakonnas lubamatuks ja andis maakohtu registriosakonnale korralduse Reformierakonna juhatus äriregistrisse kirja panna.

Eile arutas Reformierakonna juhatus pikalt teemat ja peale ringkonnakohtu määruse saabumist otsustas, et muudatused tehakse korralisel üldkogul kevadel. "Eilne Tallinna ringkonnakohtu määrus oli väga selge seisukoht, et erakonna senine asjaajamine on olnud korrektne ning ka e-valimised on lubatavad," rõõmustas Michal.

"Võib-olla kõik ei mäleta, aga suvel, kui ajakirjanduse tähelepanujuhtimisel ja erakonna poolsel kontrollimisel selgusid usalduse kuritarvitamised sisehääletusel, siis oli ka avalikkuses palju üsnagi erutunud toonis selgitajaid, kes oma aruteludes jõudsid juba selleni, et elektrooniline sisevalimine on vabasektoris lubamatu. On väga positiivne, et kohtuvõim meenutas, et vabasektor on oma enesekorralduses vaba," lisas Michal.

Erakonna põhikirjas on töörühma, juhatuse ja liikmete osalusel sõnastatud hulk muudatusi. Peamised neist tulenevad muutunud seadusandlusest ja erakonna kasvamisest. Konkreetsemalt on Michal valmis neid tutvustama siis, kui nad on jõudnud sellesse faasi, et erakonnas on need mitu korda läbi vaadatud ja tõenäoliselt palju enam juurde ei tule.