Endine regionaalminister Siim Kiisler (IRL) teatas sotsiaalmeedias, et kultuurikomisjon toetas sisekaitseakadeemia Ida-Virumaale viimist häältega 5-3. Komisjoni kuulub kokku üheksa riigikogu liiget, Eesti Päevalehele teadaolevalt olid eelnõule ainsana vastu reformierakondlased.

Et IRL tuli uuesti selle vana ettepanekuga, ei ole üllatus, kuna IRL-i endine koalitsioonipartner Reformierakond kolimise ideed ei toeta, nüüd aga on IRL opositsioonis. Komisjoni tänane otsus tähendab, et otsuse eelnõu on järgmisel nädalal suures saalis lugemisel, kus sotside toetus tähendaks, et otsus võetakse vastu.

SDE fraktsiooni aseesimees Indrek Saar sõnas, et erakonnal pole oma koalitsioonipartneriga sugugi kõigis küsimustes harras üksmeel, samas ei osanud ta öelda, kuidas SKA kolimise küsimuses lõplik seisukoht jääb. „Meie positsioon on alati olnud, et riik peab Ida-Virumaale suunatud investeeringutele mõtlema. Siin on küsimus sellest, kas riik suunab piirkonna arengut keskselt või mitte,“ rääkis Saar.

Kiisleri sõnul saaks SKA kolimiseks kasutada nii SKA Tallinna hoonete renoveerimiseks ette nähtud euroraha kui ka seda summat Euroopast, mis ette nähtud Ida-Virumaa arendamiseks. „Suur viga oleks teha uus investeering Tallinna hoonetesse kui oleks võimalik teha see Ida-Virumaale,“ ütles ta.

SKA kolimise teema juures tasub märkida, et 2011. aasta riigikogu valimiste eel pani just Reformierakond esimesena oma valimisprogrammi kirja järgmise lause: "Parandame korrakaitsjate väljaõpet ning alustame uue sisekaitseakadeemia rajamist Ida-Virumaale." Koalitsioonilepingus IRL-iga sai sõnadest „alustame rajamist“ hoopis „kaalume rajamist“.

RKAS kuulutas 2012. aasta detsembris välja avaliku päringu, et leida Ida-Virumaal SKA-le alternatiivseid asukohti. Valminud analüüs on ministeeriumile üle antud, kuid valitsus salastas analüüsi 2013. aasta aprillis viieks aastaks. Seega ei saa avalikkus veel mitu aastat teada, milliseid asukohti SKA-le pakuti ning kui palju nendele ehitamine maksma oleks läinud.

Hoolimata sellest, et tollal kui analüüs salastati, kuulus valitsusse ka IRL, rõhutas Kiisler, et SKA kolimine oli koalitsioonileppes kirjas kaalumisena, aga nüüd kui avanevad uue perioodi eurorahad, tuleks see otsus ära teha.