IRL-i peasekretär Ken-Marti Vaher ütles kolmapäeval pärast viis tundi kestnud kõnelustevooru BNS-ile, et kolmapäevane kohtumine keskendus majandus-, rahandus- ja perepoliitika teemadele.

Vaheri sõnul kaardistavad delegatsioonid praeguses kõnelustefaasis teemasid mõlema erakonna programmist ja otsivad maksimaalses ulatuses ühisosa, kuid lõplikke otsuseid veel ei langeta. "On ka neid teemasid, kus vaidlusi ei ole, ja need lähevad juba võimalikku [koalitsioonileppe] toorikusse sisse," lausus ta.

Vaheri sõnul peavad mõlema erakonna esindajad vajalikuks alandada maksukoormust, säilitada riigieelarve tasakaalu ja liikuda eelarveülejäägi saavutamise suunas, nagu koalitsioon on juba eelmisel aastal riigieelarve strateegias kokku leppinud. Tema sõnul arutati kolmapäeval ka aktiivseid samme ettevõtluse toetamiseks, töökohtade loomiseks ja investeeringute meelitamiseks Eestisse.

Vaher märkis, et kuigi maksude alandamise tempo vajab veel põhjalikumat arutelu, toetavad mõlemad erakonnad nii töötuskindlustusmakse alandamist kui ka sotsiaalmaksule ülempiiri seadmist. "Küsimus on praegu detailides: milline see lävi saab täpselt olema ja kuidas seda rakendatakse. See tuleb järgmises läbirääkimiste etapis eraldi kokku leppida," lausus ta.

Vaher rõhutas, et praegu on läbirääkimistel kõne all just tööjõumaksude alandamine. "Tulumaksu langetamine ei ole teema, mille osas saaksime praegu öelda, et see on kokku lepitud," ütles ta BNS-ile.

Perepoliitika osas arutasid delegatsioonid tema sõnul seniste meetmete säilitamist näiteks vanemahüvitise osas ning arutasid ka pere- ja tööelu ühitamist. Pere- ja sotsiaalpoliitika küsimuste arutelu jätkavad erakonnad Vaheri sõnul järgmise nädala algul.

Järgmisel, neljapäeval kell 15 algaval kohtumisel arutavad Reformierakond ja IRL riiklust, haldusreformi ja kodanikuühiskonda puudutavaid teemasid. Pärast neljapäeval toimuvat kohtumist jätkuvad kõnelused tõenäoliselt nädalavahetusel.