Reformierakonna ja IRLi fraktsioonid on võtnud eesmärgiks tööjõumaksude alandamise ja ei ole nõus sotside plaaniga makse tõsta. Juba vastu võetud tulumaksuseaduse järgi langeb üksikisiku tulumaks 2015. aastast 20 protsendini ning see jätab inimestele rohkem raha kätte otsustamaks, kas investeerida see oma lastesse või kasutada mõnel muul moel.

"Niisamuti ei ole me toetanud seni sotside poolt katteallikana pakutud astmelist tulumaksu, mis suurendaks üle keskmist palka teenivate inimest tulumaksu määra viielt protsendilt võrra 26 protsendini.

"Valitsus on juba lastetoetusi tõstnud ning aasta keskelt käivitatud lastetoetuste reformiga on lisaraha jõudnud 25 000 lapseni. See on täiendav toetus enim abi vajavatele peredele kui ka paljulapselistele peredele," ütlesid Reformierakonna fraktsiooni esimees Jaanus Tamkivi ja IRLi fraktsiooni juht Kaia Iva.

"Sotside poolt riigikogu töö venitamine läks maksumaksjale maksma kümneid tuhandeid eurosid ning Sven Mikserilt oleks oma saadiku palga eest oodanud sisulisemat debatti. Me oleme alati valmis riigielu puudutavaid küsimusi arutama, kuid see peaks toimuma märksa teises formaadis kui 10-minutilised vaheajad," lisasid Tamkivi ja Iva.

"Meie kompromissettepanek on selge vastutulek ning konkreetse katteallikaga, milleks on 2015. aastasse kavandatud tulumaksu üheprotsendilise langetamise ärajätmine," ütles SDE juht Sven Mikser.

"Kui üldine tulumaksumäär jääks tänasele 21 protsendile ega kukuks 20 protsendile, annaks see riigieelarve tulude poolele juurde 70-80 miljonit eurot. See summa võimaldaks tõsta 2015. aastal esimese ja teise lapse toetuse 48 euroni," selgitas Mikser.